GRUPMAN (ACCURACY) NEDİR?

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • grup(man) veya dağılım (accuracy): herhangi bir silahla, doğa şartlarına maruz kalınmadan, her seferinde aynı noktaya nişan alarak, 3-5-10.... adet, gibi atış serileri yaparak, birbirine en uzak iki isabetin, merkezden merkeze (center to center, "ctc") ölçülmesi ile ortaya çıkan değerdir.


    burada önemli olan nişan aldığınız noktayı vurmak değil(yani silah tam olarak sıfırlanmamışta olabilir); silahın hep aynı doğrultuda durmasına rağmen, silahın, palet(mermi) leri birbirine nekadar yakın gönderebildiğinin tesbit edilmesidir.


    1)gurubu; silahı tam bir şekilde sabitleyerek yaparsak, silahın kesin grup kaabiliyetini öğrenmiş oluruz.


    bu durumda ortaya çıkan değer; "grup=silah kaabiliyeti+kullanılan palet kalitesinden kaynaklanan hata" dır....


    eğer mükemmele yakın bir palet kullandığınızı düşünüyorsanız "grup=silah kaabiliyeti" de diyebiliriz.....


    2)eğer atıcı grubu, kendi atış teknikleri ile atıyorsa, ortaya çıkan değer; "grup=silah kaabiliyeti+kullanılan palet kalitesinden kaynaklanan hata+atıcı hatası" dır... ;kffx;

    Mesaj 5 düzenlendi, son düzenleyen mrt.trn ().

  • Arkadaslar Tum dunyada Oldugu gibi Ulkemizdede Karistirilan iki farkli ama iliskili kavrami ele aldigimizda .Genel bir yanlisi yani Grupman ve accuracy eslestirmesini goruyoruz.Grupman yada dagilim (Precision )Silahin Sabit kullanici , sabit muhimmat ve sabit kosullarda(mesafe -ruzgar v.s) ,belirli bir surecte ayni atis dogrusunu yineliyebilme yetenegidir.Bu yetenek (Repeatability) olarak tanimlanabilir.Olcumu 3-5-10 atislik tablolarda en uzak iki isabet noktasinin merkezleri arasindaki uzakligin 1 derecenin 60 da biri olan M.O.A (minute of angle)cinsinden ifadesidir.1 M.O.A sapma yaklasik 100 yarda(91 metre)mesafede 2.5 cm olarak kabul edilir.
    Accuracy ise Silahin isabetliligi yani belirli mesafede istenen hedef noktasina veya bolgesine atislari isabet ettirebilme yetenegidir ve bu yetenek (Reproducibility) olarak tanimlanabilirki acilimi : farkli muhimmat , farkli kullanici ve farkli kosullarda(mesafe,ruzgar v.s) uzun surecli kullanimla elde edilen isabetlilik yuzdesi yani hassasiyetidir.Belirli bir mesafeden belirli bir hedefe yapilan ve isabet eden atislarin toplam atis sayisina oraniyla.Veya belirli bir mesafeden merkezi hedef olarak kabul edilmis ve merkezden disa dogru puantaj degeri kademeli olarak azaltilmis hedef kagitlarina isabet eden muhimmatin isabet ettigi bolge puanlarinin toplamiyla olculur.


     [Resim Engellendi: http://s7b.directupload.net/images/081014/temp/dck6hgge.png]
     [Resim Engellendi: http://s2b.directupload.net/images/081014/temp/3xkeq5zq.png]


    Yukaridada Gozlemlendigi gibi ilk tabloda yuksek isabetlilige sahip bir silah ancak kotu bir grupman sergilemistir.
    Ikinci tabloda ise Cok iyi bir grupman sergileyen isabetsiz bir silah gorulmektedir.


    Aslinda birbiriyle icice olan bu iki kavram bazilarimizda karmasa yaratabilir. Ilk akla gelen soru zaten dagilimi iyi olan bir silah ayni zamanda isabetli olmazmi ?
    Hemen akliniza soyle bir ornek getirin elinizde iki adet silah olsun birisi .177 calibre profesyonel bir musabaka tufegi digeri ise .22 calibre bir diana 350 magnum.
    Muhtemel 470fps cikis hizi ve 8 fp gucuyle musabaka tufegi 10 metrelik kapali poligonda 1/2 MOA bir dagilim ve 100 puan uzerinden 100 puan alacaktir.Ayni kosullarda Diana nin 2 M.O.A bir dagilim ve 90 puan topladigini dusunelim.
    Ayni silahlarla acik arazide ve 90 metrede ruzgarin karisik bir guc ve yonde estigi bir ortamda atis yaptigimizi dusunelim.Hem cikis hizinin yetersizligi ve hemde kullandigi muhimmatin dis kosullardan etkilenmesiyle musabaka tufegi olculemeyecek bir dagilim sergiler ve dusuk puan toplarken diana olculebilir bir grupman ve cok daha yuksek puan alacaktir.
    Buradanda anlayabilecegimiz gibi her grupmani yuksek silah Accurate degildir.Ancak tabiki bir silahta hem grupmanin yuksek olmasi hemde isabetli olmasi aranan factorler olup Kullanim yeri amaci ve ozelliklerine gore bu degerler farklilik gosterecektir.

    RAW HM1000 .25
    RAW HM1000X .25
    MADMASTER PREDATOR .22

  • mastır çok kaliteli bilgiler bunlar saygılar sunuyorum. g;$i

    hamdım piştim yandım oldum.

  • Hocam çok teşekkürler bilgiler için :D

    PCP: FX GLADIATOR .22cal + Gamo MD6-24x50 + Harris Bipod + Weihrauch Moderator
    Ateşli: SAFİR T14 CLASSIC S .410cal + Safir Laser Sight + Yakında: Bushnell 3-9x40 TriRail Red&GreenMD + Larue M16 RIS + Armed Forces Green Laser + QD CREE 1000lm Torch + M50 Bipod
    MultiPump: Daisy Powerline888 .177cal + Tasco 4x15
    Yaylı: Daisy 1938 .177cal
    CO2: Umarex Walther CP99 .177cal
    Kuru Sıkı: Voltran Blow Magnum Mod.2000 9mm
    [gallery]670[/gallery]ankarateam.png[gallery]671[/gallery] (UĞUR BAÇ)


  • hem isabetsiz ama iyi grup yapan bir tüfek nasıl oluyor ben anlamadım. yada iyi grup yapan bir tüfek nasıl isabetsiz olur. yeterli gücü olmayan bir müsabaka tüfeği ile dış ortamda hem de rüzgarlı havada atış yaparsanız tabii ki isabet kaydetmeniz güç olacaktır veya tam tersi 350 magnum ile salon ortamında bir müsabaka tüfeği kadar isabet sağlayamazsınız. bu mantıksız bence. isabetsiz tüfek isabetsizdir. nasıl grup yapacak aklım almadı. her atışta sağa sola atan bir crosmanım vardı bir zamanlar ki şimdi çöplükte çürümüştür. hangi ortama girerseniz girin ne isabet ne de grup yapılabilir. namlusu ve tetiği kaliteli, stabil atış yapan bir tüfek her zaman grupta yapar isabette sağlar. yeterki doğru ortamda ve şartta olun. atıcı faktörü işi belirler.

  • 50 metrede tek delik grupman yapabilen fakat dürbün ayarı bozuk silah isabetsizdir.(dürbün ayarlandığında çok isabetli bir silah olacaktır)
    Tekrar 50 metrede 4 cm grupman yapan başka bir tüfeğin dürbünü nispeten sıfırlanmıştır ve ilk silaha göre daha isabetlidir.
    Anlatılmak istenen budur ½bay£bay`;

  • Ben resimlere baktığımda ilk resimde İnce Mehmet tercih etmiş bir Mod 125 kullanıcısı ( ki o ben oluyorum) ;şrofls;. İkinci resimde ise rüzgarlı havada atış yapan Fx kullanıcısının grupmanlarını görüyorum.(İnşallah buda ben olacağım)


    Ciddi Edit : İlk resimdeki atışların merkezi hedef kağıdının merkezine çok yakın olduğunu görebiliriz. Ancak yanlış saçma ve çok isabetsiz bir tüfek gözüküyor. Ancak burada tüfek sıfırlanmış ve doğru atış yapan bir atıcı var. İkinci resimde ise kararlı bir atıcı doğru bir tüfek düzgün bir pellet görüyorum. Solda grupman olmasının sebebi ise ya rüzgar yada sıfırlanmamış bir tüfek.


    Kafayı karıştıran durum ise bence şu cümle :
    Yukaridada Gozlemlendigi gibi ilk tabloda yuksek isabetlilige sahip bir silah ancak kotu bir grupman sergilemistir.


    Bence olması gereken:
    Yukaridada Gozlemlendigi gibi ilk tabloda yuksek isabetlilige sahip bir atıcı ancak kotu bir tüfek kullanmıştır. Saygılar

  • Çok sade ve anlaşılır olmuş, olayı karmaşa haline getirmeden işe yarar bir şekilde anlatmışsınız. Çok teşekkürler.

  • Merhaba arkadaslar yeni almis oldugum hatsan galatian bir turlu sifirlanmiyor tam ayarliyorum merkeze yakin ilk atisim guzel ikinci de 5 cm farkli bir yere gidiyor bu arada atis yaptigim mesafe 11 metre ve tufek mengenede sabit. Daha alali 10 gun oldu sogudum tufekten uzerindeki durbun optima 3-12*44 aoe gurbun war. Ayni mesafeden hatsan 6.35 tufegimle destekli atis yaptim abartisiz neredeyse 6 sacmayi ayni delikten soktum sorunun bende oldugunu dusunmuyorum.yardim lutfen yoksa satican.

  • Muhtemelen pelletle ilgilidir...silahi halihazirda kullanan arkadaslar daha iyi fikir vercektir. Satmana gerek yok yani:)

  • [quote='Somal','https://www.airgunturk.com/forum/thread/2039-GRUPMAN-ACCURACY-NEDIR/?postID=321375#post321375']Muhtemelen pelletle ilgilidir...silahi halihazirda kullanan arkadaslar daha iyi fikir vercektir. Satmana gerek yok yani hocan cvp icin tesekkurler kullandigim pellet wolf marka 5.5 mm etek kisminda tirtir yok. Hatsan galatian 2 ye en uygun pellet hangisidir? Arkadaslar yardimci olursa sewinirim saygilar

  • Cvp icin tesekkurler hocam kullandigim pellet wolf super point 5.5 mm etek kisminda tir tir yok. Hatsan galatian2 5.5 mm kullanan arkadaslar hangi pelleti tavsiye ederler. Uzun ve isabetli atislar icim 120-150 metre.

  • Jsb excat jumbo heavy 18 grn kullan. Sevmeyen silah yoktur.

  • JSB'yi sevmeyen ölsün

    Daystate AirWolf MCT 0.22 & Hawke Sidewinder 30 Tactical SF 8.5-25 X 42 & Draeger 6L 300Bar

    Weihrauch HW98 0.177 & Hawke Varmint 6-24 X 44
    Weihrauch HW75 0.177 cal.

    Weihrauch HW45 0.177 cal.
    Bushnell Sport 850 Laser Rangefinder

    hasag.png

  • 6,35 hiç kullanmadım yorum yapmam doğru olurmu bilmiyorum ancak jsb'nin randıman sağlamadığı silahla karşılaşmadım. 4,5 ve 5,5 da exact jumbo modelini kullanıyorum ve çok memnunum. Biraz daha basık olan Express modelini pek tercih ermiyorum.

    Daystate AirWolf MCT 0.22 & Hawke Sidewinder 30 Tactical SF 8.5-25 X 42 & Draeger 6L 300Bar

    Weihrauch HW98 0.177 & Hawke Varmint 6-24 X 44
    Weihrauch HW75 0.177 cal.

    Weihrauch HW45 0.177 cal.
    Bushnell Sport 850 Laser Rangefinder

    hasag.png

  • Rica ederim, umarım yol gösterici olmuştur.

    Daystate AirWolf MCT 0.22 & Hawke Sidewinder 30 Tactical SF 8.5-25 X 42 & Draeger 6L 300Bar

    Weihrauch HW98 0.177 & Hawke Varmint 6-24 X 44
    Weihrauch HW75 0.177 cal.

    Weihrauch HW45 0.177 cal.
    Bushnell Sport 850 Laser Rangefinder

    hasag.png