Boş PCP'ye El Pompası İle Hava Basma Sorunu (Çözüm)

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Merhabalar,


    Başıma gelen bu sorunu nasıl çözdüğümü ileride bu sıkıntıyı yaşayacak olan arkadaşlara referans olması açısından burada paylaşmak istiyorum.


    Bilindiği gibi PCP tüfeklere hava tankı çeşitli nedenlerle tamamen boşaltıldığında tekrar doldurmak istediği zaman düşük basınçta valf kapağının üzerinde yeterli kuvvet oluşmadığından kapak kapanmıyor ve bastığınız hava namludan çıkıp gidiyor. Bunu aşmak için ise tanktan hava kaçmasına rağmen tüp içindeki basıncı belirli bir seviyeye getirmeniz gerekiyor.


    Airarms s510 için bu değer 30-50 bar arasıdır.


    Tabi bunu yapmak scuba tüp ile sorun değil ama el pompası ile güç bela bastığınız hava namludan kaçarken tank içerisindeki basıncı bu eşik değerine getirmek imkansız olmasa bile hiç kolay değil.


    İşin özü termodinamiğin temel konularından olan basınç ve ısı ilişkisinde saklı. Aşağıdaki resimde göründüğü gibi basit bir düzenek ile tüfeğin hava tankı içerisindeki basıncı arttırabilir ve bu eşik değerini daha kolay yakalayarak valf kapağının tamamen kapanmasını sağlayabilirsiniz.


    [Resim Engellendi: http://img27.imageshack.us/img27/2640/arv6.jpg]


    Uygulanacak adımlar:


    1. tüfek valf kapağının daha kolay kapanması için dipçik üzerinde dik konumda tutulmalıdır.


    2. valf kapağının üzerinde ekstra gerilim oluşmaması için kurma kolu çekili vaziyette tutulmalıdır.


    3. elektrikli ısıtıcı tüfeğe güvenli bir mesafede bir süre açık tutularak tankın ve içindeki havanın ısısının artması sağlanmalıdır.(dolayısıyla basıncın)


    4. bu koşullar oluştuğunda pompa ile hızlı bir şekilde 30-40 pompa basıyoruz.


    5. işe yaramazsa kurma kolunu bağlayıp tetiği düşürüyoruz ve tekrar kurma kolunu çekerek bağlamadan süreci tekrarlıyoruz.


    Dikkat edilecek hususlar:
    - Tüfeğin ve pompanın aşırı ısınmamasına dikkat edilmelidir.



    Bu yazdığım adımları uygulamadan ne kadar denediysem başarılı olamadım. Uygulayınca ise ikinci denememde başarılı oldum.


    Umarım birilerine yardımı dokunur.

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen everlost ().

  • Tüfeğin tüpünü söküp bu işlemi yapsak olur mu. Tüpü sökünce kurma koluyla uğraşmaya gerek kalmaz, bir de sadece tüp ısınır tüfek ısınmaz diye düşündüm.


    Diğer pcp'leri bilmem ama s510 da tüp ana mekanizmadan bağımsız değil. Yani tüpü söktüğünüzde bir ucu açık bir hava tankı oluyor elinizde.

  • Mesela at44 gibi tüpü sökülebilen modeller için, tüp boşaltma aparatı gibi bir şey yapılabilir. Yani, tüpün valf tarafına, boşaltma aparatı gibi takılacak ancak sızdırmazlığı sağlayıcı bir kapak gibi olacak ve hava kaçışını engelleyecek. İsmi de "Boş tüpe pompa ile dolum aparatı" olabilir.

  • arkadsım cok saolun lakın tupu cıkardım hava basdım pompayla ,doldu sevındım derken sımdı tufek kurulmuyor ,kafayı yıycem ....yınede cok saolun tufeğı tekrar doldurdum tupu sökup ısıttım sonra pompayla basdım doldum ıse yaradı daha önce cok uğrasdım ...

  • teşekkürler benim tüfek de aynı nedenden boştu deneyip sonucu paylaşıcam inşallah..

    Sİz süt içerken ,biz rakıdan balığın hesabını soruyorduk.Kırmızı rujlu kadınlar turnusol kağıdını turuncuya boyarken yüzümüz kızarıyordu,utanıyorduk


    Huğlu çift tetik 12/71 çifte (baba yadigarı)
    huğlu çift tetik 16/76 çifte (dede yadigarı)
    Torun 307 lihgt 12/66 sp (24-32 gr arası çok tatminkar)
    hatsan torpedo 150 (bozuk bir dürbünle paslanmayı beklemekte)
    Hatsan at44 WX10 LW(sonunda)
    zoraki 4.5mm

  • Normalinde kurma kolunu çekmeniz yeterli olması lazım.Tüfeğide dik tutmanızada gerek yok,valf iğnesinin arkasında yay var.Bu yay iğneyi valf odasına baskı yapmasına yarıyor.Eğer valf iğnesinin arkasında yay yoksa o zaman tüfeği dik tutmanızda fayda var.

    Daystate AirRanger 25 cal.6.5-24x56 20X sidewinder
    Daystate Air Wolf 22 cal.
    Rapid HM 1000X 25 cal.Hawke 8.5-25x42 20x sidewinder
    Kral Puncher Pro Marine 22 cal. Hawke 6.5-20x42 20x Sidewinder
    Kral Puncher Breaker Marine 22 cal
    Weihrauch Hw 75 .177 cal.
    Walter CP 88 4'' .177 cal.
    Walter CP 88 6'' .177 cal.
    Walter CP 88 6''Nicel .177 cal.
    Walter P 08 .177 cal BB Blowback
    Umarex Colt Peacemaker SAA 45.177 cal.BB
    Drager 6.8 lt 300 bar