Kısa namluda solid ve pelletin yatay düzlemde şaşması

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Arkadaşlar merhaba,

Hatsan jet2 model 6,35 çaplı pcb ile 9 -10 metre mesafede yaptığım atışlarda, her seferinde solid , pellete göre 4 cm civarı sola çarpıyor. (dürbünümü monte ederken bu sol-sağ ekseninde shim'lemiştim, shimleme olmasa bile etkilememeli bu kadar, sonuçta mesafe aynı)

Sizce sebebi ne olabilir? yiv set dönüş açısı, mühimmat mı seçiyor acaba? Doğru giden mermi tipi hangisi acaba? kafam karıştı.

Örnek fotoğrafları ekledim

20250518_144500 kısa namluda pellet ile solid farkı

• Bence namlu çıkış hızıyla alakalı yetersiz geliyor. Huben k1 de böyle bir sorun olmuyor çünkü 350 bar basınçla çalışıyor. Benim düşüncem bu yönde. Bende de 5.5 mm var biraz modladım kendim 18 grain pelleti 30 metrede 3 atış nerdeyse üst üste. Moderatör kullandım atışlarda oda fark yaratıyordur. Benim düşüncem bu yönde yanlışda düşünüyor olabilirim

• Doğruluğu etkileyen 4 ana şey vardır:
    1. Regülatör basıncı;
    2. Namlu uzunluğu;
    3. Mermi türü (uzunluk, çap ve ağırlık);
    4. Namlu bükümü.

Namlu için bir pelet seçebilir veya bir pelet için bir namlu seçebilirsiniz.
    Narlı bükümü mermi türü için yanlışsa, sonuç elde etmek zor olabilir.
    Genel olarak, mermi ne kadar ağırsa, o kadar fazla namlu bükümü gerekir.

Örnek FX Impact 0.22:
    JSB Jumbo - büküm 1:24";
    JSB Jumbo Heavy - büküm 1:16";
    JSB Knock Out - büküm 1:14".

Namlu - Regülatör basıncı - Mermi - hız (çekiç basıncı) sistemi hakkında çok büyük bir makale yazılabilir.

Atışlarınızda iyi şanslar.

• Teşekkür ederim yanıtlarınız ve dilekleriniz için.

PCB' ye yeni başladım. Hız ölçme imkanım yok malesef.

Kullandığım mermi tipleri :

Pellet spoton ghost 32gr

Solid Shock 42grain

Aslında her iki mermi tipi de kendi içlerinde isabetli gidiyorlar.

Şimdi hatırladığım kadarıyla, namlu solid için biraz geniş kalıyor olabilir, ya da kullandığım solid çapı dar. Atılan solidde set çizikleri vardı, yiv çizikleri yoktu. Yanlardan hava kaçırmış olabilir.

Solid üzerindeki namlu izleri :

solid

Şimdilik Pellet ile devam edeyim ben. Fırsat buldukça denemeler yapar sonuçlarını buraya yazarım.

• Ben yıllar önce karşılaşmıştım mesafe 20-23 arası bişeydi tam hatırlamıyorum Tüfek Benjamin Marauder di jsbler tek delik yaparken ince mehmed 30 grain saçmalar sol alt da tek delik olmuştu yanlış hatırlamıyorsam 10 cm alt ve 4 cm sol da toplanmışlardı 10 atışta 1 tanesi tek deliği bozmuştu. Bende ozaman düşünmüştüm neden acaba diye sonra hep jsb 18.13 grain kullandığım için hiç karşılaşmadım

Cricket .22 wst

8-32x44 AO BSA swt
    6-25x56 Vector optics FFP Counterpunch
    10-40x50 Vector optics Sentinel

• Farkli mesafede deneme şansınız var mı acaba?

Namlunun harmonik hareketinden muhimmatin daireler çizerek gidebilecegini izlemistim.

Huben K1 Gen 6 .22 cal

Huğlu Px-4 .22 cal

Reximex Throne Gen2 .25 cal Fx superior namlu

Hatsan AT44-10 LW .22 cal

Zoraki ultra .177 cal

• 10 Metre isabetlilik tespiti için kısa bir mesafe, bu mesafeden olimpik çalışmıyorsanız eğer yalnızca optik merkezleme kontrolü ve ön sıfırlama yapılabileceği kanaatindeyim.

Atışları şarjör ile mi yaptınız? Bazen indeksleme kaynaklı isabetlilik farklılıkları olabiliyor. Tek yükleme deneyin derim en azından yükleme faktörü ihtimalin ortadan kaldırmış olursunuz.

• Farkli mesafede deneme şansınız var mı acaba?

Namlunun harmonik hareketinden muhimmatin daireler çizerek gidebilecegini izlemistim.

Namlunun yiv bükümü fazla olduğunda, pellet'in dediğiniz gibi gittiği bir video izlemiştim. Epeydir atışa gidemedim, ilk fırsatta deneyeceğim.

Sıfırlama yapmak için yürüme mesafesinde gittiğim harabe yapıdaki ideal mesafe 10 metre. Gölge ve aşırı sakin olduğu için kışa kadar fırsat buldukça orayı kullanacağım. Genelde şarjör kullandım. (moderatörle ve moderatörsüz aynı sonuçları aldım)

Bir tespitim olur ise buraya yazarım. Teşekkürler herkese.