merak ettikleriniz varsa cevaplayalım
FT yani Field Target
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
Bu sporu yapmak için minimum hangi ürünleri almalıyız ?
Tüfeğimizin gücü ne olmalı ? -
Mesut abi güzel bir konu baslatmissin, bence asil aciklanmasi gereken FT (Filed Target) NEDIR ve NEDEN FT. Bir çok hobidaş bunun ne oldugunu, zorluk derecesini bilmiyor. FT yapmak isteselerde nerede yapabilirler.
Benim nedenim, saga sola, tenekelere, uzak hedeflere atmak boş gelmeye baslamisti. Havali tufek ile atisin NIRVANA'si nedir sorusunun cevabini FT ile buldum.
Bence bu FORUMDA, ayri bir FIELD TARGET sayfasi olmali yabanci forumlar gibi, aciklamalar, teknik bilgiler vs olan.
-
Bu sporu yapmak için minimum hangi ürünleri almalıyız ?
Tüfeğimizin gücü ne olmalı ?Metehan Kardeşim,
Bu disiplini yapmak için 4.5 kalibre bir tüfeğe ihtiyacın olacak daha doğrusu 16 Joule geçmeyen bir tüfek olacak çünkü güç sınırlaması var. Birde mesafe tayın etmek için biraz iyi bir optic lazım. Hatta şöyle de diyebiliriz dürbünümüz tüfekten önemli. Neden mi? Çünkü attığımız mesafeleri dürbünden tayin ediyoruz daha önce parlak tekerinden hazırladığımız mesafe çizelgesi ile.Bunların dışında hamster diye tabir ettiğimiz tüfeğin altına bağladığımız bir ayarlı asansör sistemi var arazide daha konforlu atabilmek için. Arazide yere oturmamak içinde birde atış minderimiz var. Bunlar bu avcılık simülasyonuna başlamak için yeterli.
-
Mesut abi güzel bir konu baslatmissin, bence asil aciklanmasi gereken FT (Filed Target) NEDIR ve NEDEN FT. Bir çok hobidaş bunun ne oldugunu, zorluk derecesini bilmiyor. FT yapmak isteselerde nerede yapabilirler.
Benim nedenim, saga sola, tenekelere, uzak hedeflere atmak boş gelmeye baslamisti. Havali tufek ile atisin NIRVANA'si nedir sorusunun cevabini FT ile buldum.
Bence bu FORUMDA, ayri bir FIELD TARGET sayfasi olmali yabanci forumlar gibi, aciklamalar, teknik bilgiler vs olan.
Mutlu Kardeşim,
Aslında en güzel anlatabilecek lerden biri de sensin, hem Türkiyedeki Ft şartlarını hemde Yurtdışında Ft yi yapanlardansın. ben merak ettim farklılıklar var mı?
Bu arada çok doğru demişsin Ft havalı silah hobinin Formula 1 gibi. Herşey en küçük detaya kadar önemli. pelet seçerken tüfeğin beğendiği kalıp serisinden tut. regülatör ayarından ve onun farklı koşullarda hep aynı istikarı vermesinden. o kadar çok detay varkı.. ama en önemlisi Ft de rüzgarı okuyabilmek. 10km ile esen bir rüzgar 12ft lbs ile atılan bir peleti 50 m de 7.5cm ile 8.5cm sağa veya sola itmektedir. hedefte 4 cm olduğuna göre siz düşünun artık ne kadar ince ayar istediğini.
-
Sizlerle 2025 dünya Field Target şampiyonasında bir kaç istatistik paylaşmak isterim
Bu belge, 2025 Dünya Field Target Şampiyonası (WFTC)'na ait ekipman istatistiklerini ve gözlemleri içeren bir özettir. Aşağıda metinde geçen ana veriler ve çıkarımlar maddeler halinde sunulmuştur:
2025 Dünya Şampiyonları
- PCP: José Redondo Martín-Benito (İspanya)
- Springer(Yaylı): Jan Homann (Almanya)
- Junior: Tyla Williams (Galler)
- Ladies: Bianca Müller (Almanya)
- PCP Veteran: Guido Kuppens (Belçika)
- Springer Veteran: Son Lu (ABD)
Katılımcı Sayıları (Karşılaştırmalı)
- 2025 (Kuzey İrlanda): 181 yarışmacı
- 2024 (ABD): 179 yarışmacı
- 2023 (Bulgaristan): 184 yarışmacı
Tüfek Markaları – Genel Kullanım (181 Yarışmacı)
Sıra Marka Kullanım Oranı Yarışmacı Sayısı 1 Air Arms %41 70 2 Steyr %25 44 - Gözlem: Geçmiş yıllarda Steyr genelde birinci sıradayken, Air Arms’ın XTi-50 modeli ve Springer sınıfındaki TX200 popülaritesi bu değişimi tetiklemiş.
🇺🇸 2024 ABD WFTC ile Karşılaştırma
Marka 2024 ABD Kullanım Oranı Air Arms %36 Steyr %18 Thomas %15 Daystate %9 - Not: 2024’te yarışmacıların %56’sı ABD’liydi; Thomas ve Daystate markalarının yüksek oranı bu ülke bazlı tercihten kaynaklanıyor.
🇬🇧 2019 İngiltere WFTC ile Karşılaştırma
- Steyr: %34 (2017’de %39)
- Air Arms: %23 (2017’de %27)
- Çıkarım: 2025’te Air Arms’ın yükselişi sadece coğrafi yakınlıkla (Kuzey İrlanda’ya yakın İngiltere) açıklanamıyor; çünkü İngiltere’de düzenlenen önceki şampiyonalarda Steyr hâlâ liderdi.
İlk 10’daki Çeşitlilik (2025)
- Tüfek Markaları (7 farklı marka):
- 3 Steyr
- 2 Air Arms
- 2 Walther
- 1 Anschutz
- 1 Thomas
- 1 RAW
- Dürbün Markaları (6 farklı marka):
- Metinde marka isimleri verilmemiş, ancak çeşitlilik vurgulanmış.
Pellets: Tümü JSB tarafından üretilmiş (JSB veya Air Arms markasıyla satılanlar).
Hem tüfek hem de dürbün markalarının ilk 10 içinde gösterdiği yüksek çeşitlilik, marka tercihinin üst sıralara çıkma olasılığında belirleyici bir faktör olmadığını göstermektedir.
Ekipman bazında daha detaylı bir karşılaştırma (örneğin dürbün modelleri, kalibre tercihleri gibi) ya da belirli bir sınıfın (Springer/PCP) ayrıntılı analizini isterseniz onu da çıkarabilirim.
1. March %24
2. Nikko %19
3. Falcon %16
4. Sightron %15
5. delta ve Leupold %4
6.Schmidt&Bender, Khales,Vector %2
-
Ben de bu spora yıllar sonra yeniden hazırlanan bir atıcı olarak konuyu çok verimli ve yerinde buldum. Ayrıca Mesut abi ve Mutlu abi gibi bu konuda ciddi birikime sahip hobidaşlarımızın forumda aktif yazma, tecrübesini paylaşma kararı almasına da çok sevindim. Kendim de naçizane sahip olduğum youtube platformunda konuyu vlog tarzında ele almayı planlıyorum.
Hobiye giriş aşamasında olan kişilerin kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri, geliştirebilecekleri keyifli ve sosyal bir alan.
Forumda field target üzerine çok eskiden yazılmış yazılar da olmakla birlikte kendine özgü bir alan ve başlık sistematiği olması çok yerinde olur.
-
“Field Target Disiplini: Temel Teknikler ve Uzman TavsiyeleriFilet Target disiplini ile gerçekleştirdiğimiz bu özel buluşmada, bu yöntemin temel prensiplerini ele aldık ve uygulamalı tavsiyeler sunduk. Hem yeni başlaya...youtu.be
Sinan abimin çektiği bir video . Faydalı olucaktır. -
Bu arada düşük bütçe ile de FİELD target yapmak mümkün . Bende bu konuda bilgilendirme yapacağım.
Artık ekipmanlar çok pahalandı ve bu sebeple şişecilik çoğaldı ama düşük bütçelide ben bu sporu öğrenciyken yaptım . Herkes yapabilir.
-
Yurt disinda gordugum en buyuk fark, yarismalar genelde FT ve HFT yarismalari birlikte yapiliyor. Hollanda, Almanya, Ingiltere gibi basi ceken ulkeler, yil icinde yapilan yarismalardan performansli olan aticilari avrupa, dunya gibi uluslararasi sampiyonalarina seciyorlar. Belcikada lig olmamasina ragmen biz cevre ulkelerdeki butun yarismalara , misafir olarak katilabiliyoruz. Katilim ucretleri 10-15 euro oluyor. Yarisma bitiminde katilimcilar, parkurun toplanmasina yardimci oluyor. Avrupada da Turkiyede de bilen bilmeyene her zaman destek oluyor, bilgiyi paylasmama gibi bir durum soz konusu degil. Kullanilan havali tufekler (Almanya Avusturya Hollanda Belcika icin ) genelde Alman ve Avusturya uretimi Steyr, Walther ve Anschultz (cok az FWB ve Pardini var). AirArms daha cok Ingiltere ve Ispanya baskin. Tekrar baslangica donsem bu bilgim ile, tufekten once orta yada ust kalite durbun ile baslardim hobiye ve durbunumu cok iyi ogrenirdim, hangi sicaklikta ne yapiyor vs. Tufek bir sekilde cozuluyor. Burada senin bahsettigin gibi kilit nokta dogru ruzgar ve mesafe tahmini. Aklima ilk etapta gelen noktalar bunlar, varsa sorular cevaplayabilirim.
-
- Resmi Gönderi
Merhaba, konu ile bende bir hayli ilgiliyim, talebiniz üzerine MÜSABAKALAR BULUŞMALAR VE BÖLGESEL ATICILIK TAKIMLARI başlığı altına
FIELD TARGET (FT) - HUNTER FIELD TARGET (HFT) isimli bir forum oluşturdum, konu ile ilgili paylaşımları bu foruma taşıyacağım yeni konuları burada oluşturabilirsiniz.
İyi forumlar. -
ibrhmzkn01
24 Mart 2026 00:34 Konuyu bu forumdan Forum Duyurular ve Öneriler bu foruma FIELD TARGET (FT) - HUNTER FIELD TARGET (HFT) taşıdı. -
- Resmi Gönderi
Konu yeni foruma taşınmıştır.
-
Son 10 yılda kullanılan Ft tüfeklerin farklı ağırlıkları ile bir çalışma
Bu tabloda, Field Target (FT) tüfeklerinin marka, model, ağırlık ve not bilgileri yer alıyor. İşte verilerin düzenlenmiş hali ve bazı gözlemler:
Sıralı Tablo (Ağırlığa Göre Artan)
Marka Model Ağırlık (kg) Not Walther LG400 3.53 Alutec stock, alu cylinder Air Arms HFT500 3.70 (without hamster) Feinwerkbau 800FT Basic 3.70 Wooden stock Walther LG400 4.00 Alutec stock, steel cylinder Airarms EV2 MK4 4.05* Blonde (poplar) stock Airarms EV2 MK4 4.14 (4.30**) Laminated wood stock Walther LG300 4.20 Alutec stock Anschutz 9015 4.20 ONE stock Daystate Tsar 4.50 - Anschutz 9015 4.60 Precise stock Feinwerkbau 800X FT 4.60 Aluminum stock Steyr 110 4.75 Challenge stock Airarms FTP900 5.00 - Notlar
- En hafif model: Walther LG400 (Alüminyum tüp ve Alutec kundak ile 3.53 kg). (benim ilk Ft Tüfeğim)

- En ağır model: Airarms FTP900 (5.00 kg).
- Aynı modelde farklı ağırlıklar:
- Walther LG400, tüp malzemesine göre (alüminyum/çelik) 3.53 kg ile 4.00 kg arasında değişiyor.
- Airarms EV2 MK4, kundak ağacına göre farklılık gösteriyor (kavak ~4.05 kg, lamine ~4.14–4.30 kg).
- Notlar: HFT500’de “hamster” (ön destek) olmadan ağırlık verilmiş; EV2 MK4’te ise 4.30 kg’lık değer muhtemel farklı konfigürasyonu işaret ediyor.
Bu veriler, FT yarışmalarında kullanılan tüfeklerin kundak, tüp ve diğer ekipman farklarıyla ağırlıklarının nasıl değiştiğini gösteriyor.
- En hafif model: Walther LG400 (Alüminyum tüp ve Alutec kundak ile 3.53 kg). (benim ilk Ft Tüfeğim)
-
Son Yıllarda FT de Kullanılan Dürbün detay ve ağırlıkları
İşte FT tüfeklerinde kullanılan dürbünleri gösteren düzenli tablo:
Marka Model Ağırlık (kg) Açıklama Leupold 40X Competition 0.575 — March 8-80×56 0.845 — Falcon X50 10-50×60 0.850 — Sightron 10-50×60 SIII 0.873 — Falcon T50 10-50×60 0.995 — Delta Optical Stryker HD 5-50×56 1.042 — Nikko Stirling Diamond Sportsman 10-50×60 1.060 — Schmidt & Bender 12.5-50×56 FTII 1.191 1.304 aksesuarlarla birlikte Açıklama
- En hafif dürbün: Leupold 40X Competition (0.575 kg)
En ağır dürbün: Schmidt & Bender 12.5-50×56 FTII (1.191 kg, aksesuarlarla 1.304 kg)
-
ibrhmzkn01
26 Mart 2026 16:01 Konuyu bu forumdan -- FORUM bu foruma FIELD TAGET (FT) taşıdı.