barbar1963 adlı kullanıcının mesajları

    Piston contası malum tetikle alakalı değil, Rondela dediği de bildiğimiz cıvata pulu, sorun muhtemelen o " kol pimi " dediklerinden kaynaklanmıştır.

    Neresini yağlayacaksın? Namlu içi ayrı, hareketli mekanizmalar ayrı, namlu dışı ve silindir yüzeyi için koruma amaçlı ayrı yağlar var. Bunlarla uğraşamam dersen silah için " genel amaçlı " yağ dersen her yerde bulursun.

    Bu şişe kırma işi biraz karışık :) Şişeye, pelete, vuruş açısına, hava şartlarına, aynı model bile olsa elindeki tüfeğe göre değişir. Çok önemseme. Nereden ne kadar kırıyorsa vur gitsin.

    Muhtemelen emniyet sistemi arızalı ( O modelde sanırım ayı kapanı da var) Hiç kurma ve atış denemesin de bulunmayın. Direk servise gönderin.

    Kişisel görüşüm odur ki,ülkemizde havalı silahlara karşı her geçen gün artan bir ilgi var. Ateşli silahlarda ki ağır mevzuatlar, yüksek ruhsat harçları, mühimmatların pahalılığı, av sahalarını daralması, poligonların yetersizliği gibi durumlar göz önüne alınırsa, önümüzde ki yıllarda bu ilginin daha da artacağını söylemek sanırım çok yanlış olmaz. Hele birde havalı silahlarda sürekli gelişen teknolojiler, güç ve konfor düşünülürse...


    Bu hobiye gönül verenlerin artması her ne kadar bizim için memnuniyet verici de olsa, beraberinde önemli sorunları da getiriyor. Her şeyden önce hala önemli bir kesim tarafından havalı silahların oyuncak olarak görülmesi ciddi bir güvenlik sorunu teşkil etmektedir.


    Bu durum hem hobiye yeni başlayacak olan arkadaşların başına üzücü kazaların gelmesine yol açabilir, hem de bu tip kazaların artması yöneticilerin de dikkatini çekeceği için, tıpkı ateşli silahlarda olduğu gibi can sıkıcı kısıtlamalarla karşılaşabiliriz. Nitekim daha dün sitemizde böyle bir kazanın haberi paylaşıldı.


    Ancak kendi tedbirimizi kendimiz almaz ve bilinçli kullanıcılar olamaz isek, hükumetlerin alacağı tedbirlere de çok itiraz hakkımız kalmayacaktır. Tabi biz de " Hükümet tedbiri " denilince akla gelen ilk şeyin para/vergi olduğunu da hatırlatmaya gerek yok.


    Bu başlık altında daha çok haşır neşir olduğum yaylı-pistonlu silahların güvenli kullanımı hakkında bilebildiğim hususları aktarmaya çalışacağım. Görebildiğim kadar ile forumda değişik konular içerisin de bu hususlara değinilmiş olmakla birlikte bağımsız bir başlık yok. Ancak bu sitede benden çok daha deneyimli ve bilgili arkadaşların olduğunu da biliyorum. Şayet onlar da konuya katkı sağlarlarsa aramıza yeni katılacak arkadaşlara umuyorum faydalı bir bilgilendirme yapmış oluruz.


    Unutulmasın ki bu kuralların hepsi deneyimlenerek, yaşanılanlardan dersler çıkartılarak tespit edilmiştir. Aynı kazaları bizzat yaşayarak öğrenmekten ise, bu basit ama etkili kurallara uymak daha akıllıca olmaz mı?..


    1- Temel Kural


    Havalı silahlar da sonuçta silah dır. Ateşli olmaması onu silah olmaktan çıkarmaz. Elbet de hiç bir havalı silah ateşli silahın gücü ve tehlikesine sahip değildir. Ama pelet dediğimiz metal mermiyi 300, 400, 450 metre/sn hızla yivli namlusundan fırlatan bir bir makineyi kimse hafife almamalıdır.


    2- Hedef Güvenliği


    Havalı silahların azami menzillerinin 300 metreye ulaşabildiğini düşünürsek, en çok titizlik göstermemiz gereken konunun hedef güvenliği olduğu açıktır. Riskleri ortadan kaldırmanın en iyi yolu, hedef noktamızın arkasının duvar, yamaç gibi bir engelle kapalı olmasıdır. Açık bir alanda atış yapıyorsak, hedefin arkasını çıplak gözle rahat görmemiz ve menzil dahilinde bir riskin olmadığından emin olmamız gerekir. Hareketli hedeflere atış yapmak bu anlamda riski yükselteceği için, poligon gibi özel alanlar dışında bu tarz atışlardan kaçınılmalıdır.


    Ayrıca peletlerin belirli bir kalınlığa kadar tahta, sunta, teneke, cam gibi hedefleri delip yoluna devam edebileceği veya sert bir zemine çarparsa yön değiştirebileceği de hesaplanmalıdır.


    3- Silahı Doldurmak


    Pistonlu silahlarda muhtemel en riskli işlerden birisi silahı doldurmak, yani namluya pelet sürmektir. Özellikle namludan kırmalı silahlarda kırılmış namluyu serbest bırakmamalı bir elimizle peleti sürerken diğer elimizle namluyu tutmaya devam etmeliyiz. Bu şekilde iki elimizde meşgul olacağı için bunun en kolay yolu, namluyu kırdıktan sonra dipçiği bel bölgemize veya uygun bir yere dayamaktır.


    Bu tedbiri almamızın nedeni; Namluyu kırdığımız anda silahın yayının/gazın kurulmuş olmasıdır. Tüfek bu halde iken herhangi bir nedenden tetik düşecek olursa, namlu hızla kapanacak, namlu ile silindir arasında kalan elimizde ciddi yaralanmalara, parmak kayıplarına ve silahta ağır namlu hasarlarına yol açacaktır.


    Günümüz de üretilen silahlarda bu durumu engellemek için pek çok tedbir alınmıştır. Ancak üretim hatalarından bizim dikkatsizliğimize kadar farklı nedenlerden bu risk her zaman vardır. Forumda yeni açılan konular arasında böyle bir durumla karşılaşan arkadaşın yazdıklarını okuyabilirsiniz.


    Silahın namlusunu kırarken nasıl bir mekanik sistemi harekete geçiriyorsak, kapatırken de aynı sistemi hareketlendiriyoruz. Bu nedenle namluyu kapatırken de olası tetik düşme risklerine karşı silahımızın namlusunun bu hareket süresince kimseye doğrultulmamış olması gerekir.


    Benim tercihim namluyu kapatırken silahı yere doğru yöneltmektir. Bu şekilde namlu kapatma hareketinin her anında yere bakmaktadır.


    4- Tetik Emniyeti


    Günümüzde üretilen hemen hemen her silahta otomatik emniyet vardır. Yani silahı kurduğumuz anda tetik kilitlenir. Silahı doldurur doldurmaz bu emniyeti açmak doğru değildir. Bunun için en uygun zaman, silahımızı omuzlayıp namluyu hedefe yönelttikten sonra yani nişan almaya başlamadan hemen öncedir.


    Şayet atış yapmaktan vazgeçti isek, silahı omzumuzdan indirmeden emniyeti tekrar aktifleştirmeliyiz. Atış yapmaktan tamamen vazgeçti isek, silahı emniyeti kapalı bile olsa uzun süre o şekilde taşımamalı güvenli bir atışla silahı boşaltmalıyız. Böylece hem sürpriz kazaların önüne geçmiş oluruz hem de yayımızın ömrünü uzatırız.


    5- Atış Tutuş Şekilleri


    Tüfeklerin atış yapılırken nasıl tutulacağı bellidir. Yarışmacıların veya profesyonellerin özel teknikleri bir kenara bırakılacak olursa, bu konuda fanteziden kaçınılmalıdır. Tüfeği tek elle kullanmak, belden atış yapmak gibi silahta kontrol sağlayamayacağımız atışlar başımıza iş açarlar.


    Ayrıca silahımızı taşırken veya atışa hazırlanırken tetik parmağımızı tetik köprüsünün dışında tutmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Parmağımız hemen nişan öncesinde tetikle temas etmeye başlamalıdır.


    6- Silahların Bakımı

    Bütün mekanik aletler gibi silahlarımızda periyodik bakımlara ihtiyaç duyarlar. Bu konuda üretici firmanın tavsiyelerine uymak gerekir. Şayet yetersiz geliyorsa başta bu forum olmak üzere tecrübeli kullanıcılara kulak vermekte fayda var.


    Silah mekaniği konusunda yeterli bilginiz yok ise, bakım esnasında silahın yay, tetik gibi hassas parçalarını kesinlikle sökmeye çalışmayın. Silahınız da ciddi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız yapacağınız en doğru hareket hiç atış denemesinde bulunmadan servisine göndermektir.


    Silahınız da yaptığınız veya yapmayı düşündüğünüz modifiye çalışmaları da ayrı bir risk oluşturur. Silahlar sonuçta bir mühendislik hesabı ile üretilirler. Her parçanın silahı bütünü için bir denge oluşturduğu unutulmamalıdır. Bu parçalarda yapacağınız değişiklikler silahta aksamalara ve kazalara yol açabilir. Şayet bir profesyonel değilseniz bu tip değişikliklerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Ayrıca her türlü modifiye nin silahınızı garanti kapsamından çıkartacağını da bilmelisiniz.


    7- Peletler

    Silahınız da kullanacağınız peletin seçiminde en iyi yol deneyerek bulmaktır. Sizinle aynı silaha sahip olan kullanıcıların tavsiyeleri de yol gösterici olabilir. Tecrübesiz bile olsanız elle ve gözle yapacağınız incelemelerde çapaklı, standart ı olmayan, namluya tam oturmayan pelet markalarını fark edip eleyebilirsiniz. Aynı çapta bile olsa tavsiye edilenin üstünde ağır olan peletleri kullanmaktan kaçınınız. Bu tarz peletler farklı amaçlar için üretilmişlerdir. Gereksiz yere yayımızı yormamalıyız.


    Silah modifiyeleri nasıl riskli ise peletler üzerinde değişiklik yapmakta doğru değildir. Kendi imkanlarımızla peletlerin şeklini değiştirmeye çalışmak, patlayıcı kimyasallar eklemek gibi işler asla denenmemelidir. Bu tip peletler hem silahımızın namlusuna zarar verebilir hem de çarptığı yerde hesap edemeyeceğimiz kötü sonuçlara yol açabilirler.


    8- Silah Seçimi


    Bir havalı silah almaya karar verdi iseniz, öncelikle beklentilerinizi, hangi ortamlarda kullanacağınızı ve bütçenizi belirlemeniz yararınızadır. Tabi anatomik yapınızı da hesaba katmanızı tavsiye ederim. Düşündüğünüz silahlardan hangisini seçeceğinize karar vermek için iyi bir inceleme dönemi geçirin. Özellikle bu site AirGunTürk bu konuda hazine kadar değerlidir. Forumda hemen hemen Türkiye de satılan her silah hakkında bilgi mevcuttur. Yoksa da sorabilirsiniz.


    Ve altın kural


    Silahlarınızın namlusunu dolu veya boş, şu veya bu amaçla hatta şakadan bile olsa asla insanlara doğrultmayınız. Bu çok basit kuralı prensip haline getirmek hepimizi olası pek çok kazadan uzak tutacaktır.

    Çok özel görevler için üretilenler bir kenara bırakılırsa, bir tüfekte yapılabilecek fanteziler bellidir. Netice de insan anatomisine ve zorunlu atış tekniklerine aykırı şekiller bence tutmaz. Bu silahta da görebildiğim kadarı ile dipçik nerede ise namlu silindiri ve mekanizma ile aynı çizgiye gelmiş. Bu kadar zorlamaya gerek yok. Fark yaratılacaksa işin teknolojisinde yapmak gerekir.

    %99 dış %1 iç satış yapıyor hatsan

    Yerli firma olması, yedek parça servis kolaylığı ve yaygın bayi ağı ile Hatsan yurt içinde sanırım en çok satan markadır. Şayet bu satışlarının %1 ni oluşturuyor ise, o zaman dünyada en çok satan silah markası Hatsan demektir !..

    Bir kaç günlüğüne de olsa çok temiz bir tanesini deneme şanım oldu. Bana göre insanoğlunun bu güne kadar üretebildiği en güzel tabancadır. Her parçası ayrı bir mühendislik harikası. En çok dikkatimi çeken tarafı isabeti oldu. Halbuki hareketli makara ve namlunun kafa kaldırması ilk anda aksi bir düşünce veriyor. Tahminim mekanizma tam geriye vuruncaya kadar namlu üzerinde süzülürken iyi bir denge sağlıyor. Mesafe için pek deneme yapamadım ama 50 metreye kadar istikrarlı atışlar mümkündür.

    Hatsan mod 99 limited edition isminden de anlaşılacağı gibi belirli sayıda üretilmiş bir tüfektir ve şuan hatsan sitesinde bu tüfekle ilgili bilgi bulunmaması artık üretilmediğindendir. Şuan hatsanın ürettiği sas ve quattro sistemli mod 99dur ve sitesinde de bu tüfeğin bilgileri var. Sizin satın aldığınız sitede şuanki üretimde olan sas ve quattro modelin resmi ve bilgileri bulunduğu halde size eski üretim 99 l.e. gönderilmesi tamamen satıcının suçudur, hatsanın bu konuyla hiçbir ilgisi yoktur. Tabiri caizse size yeni tüfeği gösterip ellerinde kalmış eskisini kakalamış satan kişiler. Şuan hatsan zaten bu tüfeği üretmediği için silahın size fabrikadan gelme ihtimali sıfırdır. Tamamen satıcı firmanın suçudur. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.
    Saygılar.

    Açıklamalarınız için teşekkürler. Tüfeği iade ettiğim için artık üstünde çok konuşmak istemiyorum. Ama yine de bilginiz olduğunu gördüğüm için sormak istiyorum. HATSAN ın sitesinde şu an Mod 99 için hem 5.5 hem 4.5 mm var. Acaba forumda elinde 4.5 mm Mod 99 olup da tüfeğinde, Altın tetik,Quattro,Sas, namlu kilidi olan varmı? Ve ya böyle bir Mod 99 4.5 gören var mı?

    Abi Hergün atış yapıyorum silahımla bir gün üzülerek eve döndüm o günde yayını kırdım :)
    oda benden dolayı oldu 10.34 grain atarsan silahla olacagı o :D
    bide ben 5000 tane felan attım öyle kırıldı. yayda az bişey yorulma oldu.
    fabrikasından dolayı herkes kötü diyor adamları arıyorum adresimi veriyorum herifler yay ve piston contası gönderiyorlar.
    hatsan kadar olmasada ilgililer yani. sadece yedek parçaları fazla değil ellerinde yani namlunda sorn cıkmazsa silahındaki bütün derdini hallediyorlar.


    O zaman ben şimdiden yay-conta siparişini vereyim. Ancak gelir :) Şaka bir tarafa zaman ve ortam gereği çok sık kullanamam. Senin belirttiğin rakamlara ulaşmam epey zaman alır. Silahla çok ateş etmek yerine az ateş edip atışlarımı yorumlamayı, silahı seyredip, sevip, okşamayı daha çok seviyorum. ;) Ateşli silahlarım la da ilişkim böyleydi. Ama bir süre sonra kesin silahı kurcalamak
    söküp dağıtıp toplamak isteyeceğim. O zaman bir sorunla karşılaşırsam yine başına ekşirim :)

    hiç vakit kaybetmeden geri iade edin tüfeği ve yeni bir mod99 alın.
    limited edition falan eski model bir silah.
    yeni mod99 u kullandım tetik olsun kundak olsun namlu olsun cok güzeldi ve isabetliydi.

    Yok kardeşim yok, bu kadar standart dışı üretim yapan ve bunu belirtme zahmetinde bile bulunmayan bir marka ile artık işim olmaz. Yerli firmadır, destekleyelim falan diyoruz ama bizi adam yerine bile koymuyorlar. Dediğim gibi iade ettim ve HATSAN la 12 saatlik mecburi birlikteliğim bitti.

    Bu hatsanın değil tüfeği aldığınız yerin kabahatidir. Internetten aldınız sanırım, orada gösterilen silahla size gönderilen silah farklıysa bunun hatsan firmasıyla hiçbir ilgisi yok. Satın aldığınız siteden yetkililere ulaşarak durumu bildirin değişim yaparlarmı bilmiyorum ama denemekte fayda var. Tüfekteki işçiliğin kötü olması hatsanın kabahati tabi o ayrı mesele ama gösterilenle size gönderilen silahın farklı olması tamamen satıcının kabahati. Konu hakkında tecrübeli arkadaşlar yine yardımcı olacaktır.
    Saygılar.

    İnternet üzerinden satış yapan bayiler, bütün teknik bilgi ve fotoğrafları HATSAN ın resmi sitesinden alıyorlar. Peki HATSAN ın kendi sitesinde " Limited Edition " la ilgili tek bir foto ve bilgi var mı? Yok. Kullanma kılavuzunda bile tüfekle ilgili hiç bir bilgi yok. Yani kusurlu bayiler değil HATSAN ın kendisi. Zaten Tüfeği bu sabah iade ettim.