tuka adlı kullanıcının mesajları

    yandan ve alttan kurmada artı ağırlık taşımak zorunda kalıyorsunuz.kırma namluda ,namlu biraz daha kalın olsa zamanla esneme olayıda olmaz sanırım.ama sonuçta dürbün takıldında nanometrelik esnemeler dahi isabetlilikte eksi etki yapar.kırmada namlu kilidide zamanla esneme yapabilir namluda herhangi bir yamukluk olmasada. kırmada kapanma noktası düşey olarak uzun olursa zannedersem metal çekiçlemesinden kaynaklanan eziklik asgari miktarda olur.sonuçta kalite kırma namluyu tercih ederim.diğer türlü yandan kurmayı.

    daha önce başka bir sitede musti_86 adında açmıştım topici .ama elimiz artık buraya alıştı.tekrardan paylaşımlı güzel bir model için tecrübesi olan arkadaşlarla devam ettirelim diyorum.


    yaylı silahlar; potansiyel enerjiyi istenilen noktada kinetk enerjiye çeviren silahlardır.burda önemli nokta silaha harcadığımız gücün en verimli şekilde 0 hataya yakın pellete yüklenmiş enerji olarak düşünelim. buradaki enerji dönüşümü % liğini silah imalatcısının başarısı olarak değerlendirelim.buna göre şöyle olsaydı en verimli olur lardan sıradan başlayalım.performans açısından düşünerek,


    1- piston gömleği ; iç yüzeyinin tıpkı hidrolik iş makinalarındaki pürüzsüz ve parlak olması. ( sürtünme ve gaz kaçağını minimuma indirecek ).transfer deliğinin tam ortada ,ve o kısmın kubbe oyuğu şeklinde olması . bu şekilde olursa ,şiddetle tahilye olacak olan hava türbolans yapmadan dik açıda en kısa zamanda terk eder.


    2-namlu ; pellet giriş noktasıından başlarsak , sıfır yiv noktası kalınlığından başlayarak yivlenme önce düz gidecek,artan oranda yivlenmeye başlayıp namlu son noktasında nihayet bulacak. mevcut şekilde ise arabayı kaldırırken patinaj çektirerek kaldırmaya benzer.bu şekilde olursa ,ivmelenme ile dönüş hızı kazanacağından pellet etekleri tıraşlanmadan ve tıraşlanmaya harcanacak enerji hareket enerjisine dönüşür ayrıca gaz kaçağıda önlenmiş olur.yiv ler dik açılı değil şevli olmalıdır. pelletin tam yapışması açısından.ayrıca fabrikasyon rodajı tamamlanmış veya leblenmiş olmalıdır. namlu uzunluğuda çok önemlidir. hava ittirme gücünün bittiği noktada namlu da bitmelidir. mesela tek domuz kurşunu atan 12 clb silahlarda mermi hızını alma noktası 45 cm dir.gerisi saçmaların düzenli gitmesi içindir.böylelikle maximum hız kazanmış olur.


    3-piston ; piston tıpkı çekiç gibi görev görür.masanın üzerindeki cevizi balyozla kırarsanız masada gider. piston ağırlığı yay sertliği ve uzunluğuna bağlı olarak ağırlığı hesaplanırsa sarsıntı denen olay olmaz. hw lerdeki gibi.hafif pistonda puflama,ağır pistonda tepme olur. piston ideal ağırlıkta ve teflon kaplama gibi sürtünmeyi en aza indirecek yapıda olmalıdır. dizel enjektörlerin pistonu gibi.


    4-keçe ; keçe tam kapandığında piston gömleği ile keçe arasında mutlak sıfır noktasında hava kalmalıdır.torna işçiliği burda konuşur . kubbe şeklinde olacak pistonun sekmanlarıda motorlardaki gibi olursa nerdeyse sonsuz ömre sahip olur.arada bir damla yağ bile çok gelir.sekman açıkları kubbe başlangıçında ve uç noktalarında asgari açık olmalıdır.


    5-yay ; pistonun arka kısmına piston gömleğine değmeyecek şekilde pistondan az daha küçük çapta kalın sargı olup teli kalın yay olmalıdır. kurulduğunda yaylar birbirine yapışmamalıdır. kalın sargı ve değme olmazsa yay yorulması olayı olmayacaktır. yaylılarda en büyük sorun budur bence. çeliğini çok kalite yapıyorlar bu sefer kırılmalar yaşanıyor. diğer türlüde kısa zamanda yorulup laçka oluyor.


    6-tetik; piston tutma tırnağı değil oval tırnak olmalı ,bilyalı tutma sistemi olmalıdır. g-3 lerin sürgü mekanızmasındaki sisteme benzer bir düzen.tırnaklı olması zamanla mutlaka aşınma sorunu olacaktır.tuttuğu gücü hesaplanırsa bunu tutacak metal ancak titanyum gibi bir maden kullanılması gerekir.hassas tetik ayarlı modifiye modeller zaten satılıyor. ama konu performans üzerine.tetik basmayla namlu arası çıkış zamanı asgari olması hareketli hedefler için önemlidir.


    namluda orta noktada olacağından yandan kurma yada alttan kurma modeller için konuşulmuş oluyor.amaç büyük enerji yükleyip ,aynı enerjiyi pellette kinetik enerji olarak görmek. bu şekil bir hesaplama yapılsa kalite eminim çıkacaktır. tam bir fizik işi. kurmada harcanan joule, pellet joule .

    yav bu ne melen bişeymiş nedir nerden bulur hele bir resmini felan koy bişey yapta yav tam bana göre aslında doğru bütün havalı tüfek erbabına yarar bundan

    avni hoja ,bu malzeme sigara paketinin yarısı kadar bişey .içinde sarı ve mavi renkte iki macun bulunuyor.karıştırınca bir kaç içinde taş gibi oluyor.ısıya ve darbeye dayanıklı bir şey çıkıyor karşımıza. bu ürün sunfix olarak hipermarketlerin alet edevat bölümlerinde bulabilirsiniz.

    bende bir zamanlar daisy bb atan c02 tabanca vardı..gaz kaçağı olayından dolayı dağılmış duruyordu..valf sisteminde denemediğimiz conta türü kalmamıştı ..sonuç hep hüsran.. yeni elime geçti ve alet evinde düşündüm ne yapılabilir diye.


    sunfıx denilen alman yapımı macun ilişti gözüme .hemen macunu kardım yeşil oldu. conta yatağını özenle doldurdum çakı ile üzerini bastırdım.sonra üzerine kapatan pistonu şarjlı matkapla yavaşca çevirdimki tam yatak oluştursun. bu arada hafi yağda sürdümki dolamasın.


    kuruduktan sonra topladım . ve sonuç ; mükemmel.. kıyametlik bir valf oluştu. artık gaz kaçağı sorunu yok. bu sunfix denen ve çok güçlü yapıştırıcı macun iş gördü.motor blok çatlaklarınada kullanıyor sanırım.ama ustaca yapmanız gerekir. aynı sipop yatağı alıştırma gibi nazik bir çalışma. sanırım bu macun ile her türlü çatlak kapatılabilir. yatak bile yapılabilir. her havalı silahı olanın elinde bulunması gereken bir malzeme diye düşünüyorum.civatayı yağlayın somun bile yapabilirsiniz .o kadar dayanıklı bir malzeme. gaz kaçağı sorunu kökten halledilmiştir neticede

    tufegı gercekten beyenmıstım sahıp oldugu ozellıkler tam ıstedıgım gıbıydı fakat mesajlarınızdan sonra hayal kırıklıgına ugradım
    pekı Turkıyede portatıf bullpup co2 lı multi atıs yapabılecegım bir tufek var mı tavsıye edebılecegınız?


    sunada beretta cx4 storm a bakıyorum nıghtstalkerın daha kalıtelısı malesefe Turkıyede yok ama hemde arada bayagı bır fark var?


    Bİlmiyorum belkıde 150 ytl yı atarım sokaga bellı olmaz :)


    2. tüpte bitti yine tık yok.şeytan kulana kurşun 500 lük crosman pellet bitti bayram dolayısı ile.. ne zaman arıza yapacanı merak ediyorum. fakat benim amacım bunun valf sistemini,tetik sistemini sağlamlaştırmak.. belki 5.5. calibrede yaparız. bir sürgü ve direkt namluya üren sistemli gaz kaçağını önleyen bir düzen vs.

    şimdi bu konuyu değerlendirmek için ,profosyonel manada bir done hazırlanıp içinin doldurulması lazım.şemaya bakınca herşey çıkabilmeli.ana konu olarak marka model ,karşısına calibre, ağırlık,hız, 50 metre grupları, joule,( tek marka ,ortalama pellette denenmiş) , döviz olarak fiyatı vs.


    tabi bu piston,pcp, pump, co2 vs. ayrı ayrı gruplarda yapılabilir ama uzun bir çalışma ve uğraşı masraf gerektirir.mustafa abi gibi profosyonel ve usta kişiler yapabilir. o zaman bir çok sorunun cevabı kendiliğinden ortaya çıkar kanaatindeyim.

    bana daha yeni geldi. nişangah sistemi çok profosyonel. bir tüp bitirdim daha tık yok.isabetliliği mükemmel.crosman pelletlerle.iki hacışakir kalıbının 10 metreden birincisini deliyor ikincisinde çıkmak üzere kalıyor. nişangahının güzel tarafı g-3 ler gibi. gez den alt üst ayarlaması yapılıyor.sağ sol ayarı gözden yapılıyor. görünüşü ,gücü, isabetliliği normal. ard arda atışıda güzel. şu ana kadar eksiğini göremedim.1 tüp için henüz erken. içinde neler olduğu açıkça zaten arkadaşlar belirtmiş. bunuda biraz daha masraf edip kalite modifiyesi yapabiliriz diye düşünüyorum.rovelver le namlu arası ve gerisi açık.bundan dolayı gaz kaçağı doğal olarak oluyor .toplu tabancalardaki gibi. toplu tabancalardaki gaz kaçağı telafisi ilave barutla telafi edilebilir.ama bunda söz konusu değil.aynı sistem hw 100 de pelletler namuya yerleşip atış yapılabiliyor.bundan dolayı gaz kaçağı olmadığı gibi tüm basınç zayii olmadan pellete yükleniyor. ama her atışta kurman gerekir.


    eksileri: iç mekanizma malzeme kalitesizliği, tetik sistemi, v gez olsa daha iyi olabilirdi. gaz kaçağı( kaçan gaza para ödüyoruz c02 olduğu için) .ağır pellete ve yerli pellet e geleceğini hiç ummuyorum. hatasız ve hafif pellet için uygun.birde gamounun sarı pelletlerini deneyeceğim.


    artıları: ard arda atış yapma zevki,isabetliliği, görünüşü güzel olması ,nişangah sistemi


    kalite konusunda, tetik yaylarını ,tutucularını vs.. çelik yaptırmayı düşünüyorum ama astarı yüzünden pahalıya gelebilir.henüz açmadım daha moralim bozulmasın diye.ilk arızayı bekliyorum. :)

    CRS-NS1200 denen oyuncak banada elimde olmayan sebeblerden dolayı geliyor.crosman 1077 ısmarladım ama arızalı muhabbetinden yeni telefonla aradılar.onun yerine bu oyuncağı gönderiyorlarmış.beğenmezseniz iade ederiz diyorlar. bu kesin oğlumun oyuncağı olacak öyle gözüküyor. :whistling: bu bb mi atar yoksa pelletmi? bilgisi olan arkadaş varsa bu sinir olay üzerine paylaşalım. ;( :cursing:

    hw 90 nın yaylı olmaması dikkatimi çekti.galiba bu silah sizde de var. memnun değilmisiniz ? güç yönünden ? diyelim 10 sene kullandık . yada 10 000 atış yapıldı. sonuçta diana mod 54 sağ kalırmı ?


    mod 54 kurması sanki zahmetli gibi.yan kol çek,pellet koy,mandal çevir,emniyet aç . :) hw 90 gücünden birşey kaybetmeden devam edermi?

    evvelki gün geceye kadar mustafa serdar abimizin başını ağrııttım webley patriottan son sn de geri döndüm.oda ayrı bir muhabbet. :) iyiki almamışım basit bir bahanesi de oldu ..webley muhabbetide son konudan dolayı kafamda bitti.


    güçlü olan silahlar aşağı yukarı belli .ama birde bunun taşıması kurarken ve atarkenki zevki, ve hedefin imhası ,en önemlisi uzun süre performansından bir şey kaybetmemesi,mekanizmanın değişik olması vs. unsurlar gözönüne alındığında hangisi ön plana çıkıyor?


    diana 350 magnum çok kaba benim gördüğüm. gamo hunter 1250 gereğinden pahalı gibi.


    benim aklıma takılan hw90 oldu.yay olmaması muhabbeti ve yıpranmama durumu gibi. yaylıdan daha kötü keşke yaylı olsaydı diyen varmı? birde alttan kurma modeli ayrı bir ağırlık söz konusu olmuyormu? herkes genelde hw 97 diyor. hw 90 ,hw77,hw97 5.5 mm de karşılaştırılsa hangisi daha pratik ve güçlü? fiyatları aynı. mustafa abi özellikle hw 90 nın hw 97 den lerden 5.5 mm olarak üstünlükleri varsa anlatırmısınız kısaca.hw 90 içindeki gas pistonu yaydan daha mı iyi? ömrü vs..


    uzun süre kullanan arkadaşlar olarak yoksa bırak bunları pcp mi al diyeceksiniz?

    Mustafa abimiz altın gibi bir insan ...her ne kadar tetikler olmasada kendi şahsı altın gibi...


    benim yıılar önce az kimse havalı silahlarla haşır neşir olurken günde bir kutu avda kullanırdık.ama şimdi o boşyere öldürdüğüm serçeler için vicdan azabı çekiyorum.hatta köyümdeki evime bir sürü yuva yaptım.onların neşeli halini seyredip hakkınızı helal edin diyesim geliyor ...dilleri olsa..


    hatsan yerli piyasada ucuza üretim uğruna kaliteden vermediği ödün kalmadı.çinlileri bile geçti maşallah. az kalsın webley alıyordum.ama vazgeçtim. bu konuda mustafa abimiz gerçekten samimi ve değerli bir insan.kimseye peşkeş çekmiyor. delikanlıca bilgilerini yazıyor ve bizde bedavadan bilgilerini ve uğraşılarını sömürüyoruz. :) ..


    şimdi webley den de vazgeçtim. az kalsın alıyordum.mustafa abimiz o muhabbetide biliyor :) pistonlularda tavsiye edeceğiniz 22 clb güç ve isabette çok iyi tavsiye istiyorum mustafa abi. 1000 ytl geçmesin. ilerde fx almayıda düşünüyorum.ama halihazırda fx gladyotör varsa hemen onuda almayı düşünüyorum. yada uygun fiyata pcp varsa özelden görüşebiliriz arkadaşlar.

    baya yararlı paylaşım oldu.teşekkürler.birde benim düşüncem şu; mustafa abi paıntbal basıncıyla aynı basıncta dedi. hazır aparatı sayesinde kolay modifiye olabiliyor. paıntball tüpüne 200 bar normal havayla doldursak aynı işi görürmü görmezmi ? co2 tüplerine masraf etmekten kurtulabilrimiyiz ? performansında olumlu yada olumsuz değişiklik olurmu? yani hw 100 alamayanlar için gariban hw 100 yapmış olurmuyuz?))

    Furkan , Bu soruların yanıtlarını senin bilmediğine inanalımmı ? ;)

    mustafa abicim şimdiye kadar havalı silahlarda yemedim halt kalmadı.ama bu tarz oyuncağı ilk defa deneyeceğim.pistonlular konusunda yapmadığım kalmadı.pump lar desen öylesine. hoşuma gitmesse yeğene ait olcak zaten.)) oda dört gözle bekliyor.biraz amcası oynasın sonrada yeğenime miras kalcak gibi duruyor. bu konuda bilginizi biraz sömürelim diyorum )) sadece içten av da bulabildim .ordan verdim siparişi. sağolsunlar bir kaç kez aradılar.

    crosman 1077 ısmarladım bir tane. elinde olan varmı? amacım bunu modifiye etmek .parçalanırsa parçalansın 100 ytl nasıl olsa )) olsa olsa kaybettim derim. gücü nasıldır isabetliliği? bahçede fare çokmuş .kurmayla filan uğraşamak istemediğimden birde. buna paintball tüpü monte etmek istiyorum.elimdede mevcut bir tane. 88 gr tüp basıncı nedir? paıntball tüp basıncı nedir? modifiye eden varsa paylaşabilirseniz sevinirim.

    nasıl bir havalı silahtır? fiyatı nedir? görüntüsü çok hoşuma gitti.teknik olarak güzel bişeye benziyor.pistonlulardan bıktım.atış maliyetinide göz ardı ediyorum. neyi tavsiye edersiniz? doldurma tüplülerden? hw 100 pahalı..Co2 düşünmem.
    yarı otomatik türü olursa daha hoş olur diye düşünüyorum.