bilinmeyen mesafe atışları

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Arkadaşlar merhaba havalı silah konusunda yeniyim özellikle dürbünle atışlarla ilgili geçtiğimiz yaz havalı tüfekle ceviz ağacındaki cevizlere atış yapmaya merak sardım ancak mesafe tahminin de yanılmalarım oluyor aslında kullandığım tüfek de(hatsan mod125 sniper vortex) optima 3-12x 44 aeo dürbün takılı ve 25 metreye sıfırladım.mildot ile mesafe tahmini ağacın farklı dallarındaki cevizlere atış yaparken işe yaramıyor yani tüfeği kurup ilk atışda cevizi vuramıyorum benim sorunum mesafesi tam belli olmayan hedefe ilk atışda pelleti nasıl isabet ettiririz. Saygılarımla Taner Kolatan

  • Yivli silah mühimmadları bilindiği gibi namluyu terk ettiğinde havada yay çizer (parabolik eğri) bundan dolayı mesafe değiştikce vuruş noktası değişir , Dürbünlerdeki mildot burada işe yarar 25 metrede sıfırladığınız tüfeğinizle 50 metreye atarken hangi mildotu kullanmanız gerektiğini deneyerek bulmanız gerekir, hatta daha farklı mesafelerde kullanmanız gerekecek mildotlarıda tesbit edip bunları küçük bir not şeklinde düzenlerseniz oldukca faydasını görürsünüz , Her mesafeye göre sıfılamaya gerek kalmaz.


    Silah sıfırlarken namlu ile hedef aynı düzlemde olmalıdır biri aşağıda diğeri yukarıda gibi olursa sıfırlama hatalı olur,


    Yüksekteki bir hedefe atış yaptığınızda hedef parabolik eğrinin neresinde ? doğal olarak 25 mt hedefi vurduğunuz gibi vuramazsınız, burada iki faktör var Namlu aks ' ı ile dürbün aks ının arasındaki mesafe, bu mesafe sizin ne kadar alt veya üst atmanız gerektiğini gösterir , Eğer gez arpacıkla atıyorsanız arpacığın yüksekliği burada belirleyicidir.


    Silahın gücü pelet ağırlığı yer çekimi gibi faktörler parabolik eğrinin formunu belirler bu yüzden deneyerek ve sonuçları belgeler halinde listelemek faydalı olur kanaatindeyim.

    '.




    ]

  • Sayın manurhin cevabınız için teşekkür ederim ben sıfırlama işlemini sorunsuz bir şekilde yaptım ancak ağaçtaki cevizin boyutunu, yüksekliğini tesbit etmek çok zor dolayısıyla mildot ile uzaklık ölçmede zor oluyor diyelim ki mildot ile mesafeyi ölçtük ortalama atış mesafesini 30 metre olarak varsayalım ancak ağacın diğer dallarındaki cevizlerde 2- 3 metre mesafe farkı oluyor bu durumda yine artıkılı ceviz üzerine getirdiğimde hedef vurulmuyor dolayısıyla 2 -3 atışdan sonra isabet sağlıyabiliyorum bu kadar az mesafe farkında isabetsiz atışlar normal mi? ülkemizde yasak ama yurtdışındakı havalı silah kullanıcıları av amaçlı kullandıkları silahlarla ağaç da ve elektrik tellerindeki herbiri farklı noktalarda duran kuşları nasıl tek atışda vuruyorlar ve çoğu artıkılı hedefe tam oturtup mildot noktası kullanmadan atış yapıyor çözemedim?

  • Kullandığınız pelletin isabete etkisi büyüktür. Ceviz vurduğunuz mesafeye yakın bir mesafede grupman çalışması yaparak pelletin vuruş noktasındaki farkını görebilirsiniz. Grupman dağınık çıkıyorsa aralarında 2-3 metre fark olan cevizleri vuramamanız normal.Her atışta tüfeği düz tutabilmek de isabete katkı sağlar.Yurtdışında avlarda genelde pcp kullanıldığı için isabet oranı yüksek. Ayrıca tecrübeli atıcılar dürbünü mesafeye göre ayarlayıp atış yapıyor olabilirler. Başarılı atışlar dilerim. ;avci;:)

    ;tufey# One Shot, One Kill

    • Teşekkür ederim sayın boogeyman53 grupman çalışması üzerinde biraz daha çalışmam gerek farklı pelletler denemem gerekli sanırım kullandığım gamo pro match gamo nun diğer pelletleri ile de grupman çalışması yapmam gerekli sanırım

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen Taner Kolatan ().

  • Rica ederim. Grupman yapın dememdeki maksadım tüfeğin o mesafede ne kadar dağınık atış yaptığını görmeniz içindi. Pro match ucu düz olduğu için kubbe başlı pelletlere göre daha açık grupman yapar. Konuyu toplamam gerekirse, peşpeşe yaptığınız atışlar aynı noktayı vurmadığı için her atışta ceviz vuramamanız normal.Benimde mod 85 sniper ım ile ceviz vurmuşluğum var. Bahsettiğiniz sorunla bende karşılaştım.Şimdi pcp ile her atışta vuruyorum desem yalan olmaz.Atış kağıdına bir ceviz büyüklüğünde grupman çıkardığınız mesafede cevizlere atış yaparsanız her atışta vurursunuz diye düşünüyorum. Umarım yardımcı olmuşumdur. Saygılar ve başarılı atışlar.. ;tufey#

    ;tufey# One Shot, One Kill

  • Düz uçlu pelletler 500 fps üstü hızlarda dengesiz uçar derler. Aslında bu peletler 10 metre atışlarında kullanılan müsabaka tipi tabanca tüfekler içindir. Mesela zoraki gibi bir tabancada düşük hızlarda isabetlidirler. Tüfeğinizde kubbe başlı pelletler kullanın ve bu pelletlerle tekrar sıfırlayın. En azından başlangıç için doğru bir adım olur. Sonra tüfeğinizle grupman denemeleri yapın. Yaylı tüfeklerin vuruş noktası tutuşunuza göre değişir. Yaylı ile isabetli atmak kolay değildir. Antreman gerektirir. Artillery hold denilen tutuşu YouTube videolarını izleyerek öğrenin. Sonra tüfeğinizin çıkış hızına göre yaklaşık balistik hesabı çıkarırsanız (ağaçtaki cevize attığınıza göre eğim de önemli) başarılı olacaksınız. Kolay gelsin. Keyifli bir yola çıktınız.

    Ankara TR

  • Taner Bey, işin bundan sonrası bağımlılık yapar dikkat edin.
    Öncelikle dürbününüzün mil-dot artıkıl'a sahip olduğunu varsayıyorum.
    Mil dot ile mesafe tahmini yapmamız için hedefin cm cinsinden büyüklüğünü blmemiz gerekli.
    Ağaçtaki cevizler 4 cm olsun, siz dürbünüzle 9 büyütmede bu cevizlere bakarken, ceviz üç mil dot arasına (boşlukları sayacağız) tam sığıyor varsayalım bu durumda;


    (Bilinen boy X dürbün büyütmesi)/mil dot aralığı
    (4 x 9)/2=18
    Hedef size 18 metre uzaklıkta.


    Burdan sonra sizin tüfeğinizin 18 metreyi hangi dot yakınında vurduğunu hesaplamamız gerekir.
    Bu işlem için chairgun programı kullanımını öneririm.


    Bunun için gerekli olanlar tüfeğinizde kullandığınız pelletin ağırlığı ve bc değeri (ballistic coeffiengy)
    (Programda jsb veya hn gibi pelletler zaten kayıtlı), bu mühimmatı sizin tüfeğinizin hangi hız ile attığı, dürbününüzün merkezinin, namlunun merkezinden uzaklığı, kabaca yeterli olacaktır.


    Karşık görünebilir ama eğlenceli kısmı tüfeği ilk elinize alığınızda hedefi vurmaktır.
    Keyifli atışlar.

  • Kendi tecrübemi söyleyeyim.15 metreden sonraki atışlarda mesela 25-30 metre,ayakta iken sizinle aynı hizada atış yaptığınız hedefe oturarak yada daha yukarıdan atış yaptığınızda aynı noktaya nişan alsam dahi hedeften sapma oluyor.Rüzgar veya hedefin hareketli olması veya pelletin kusurları gibi faktörleri saymıyorum bile.

    • Arkadaşlar cevaplarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.Chairgun programını indirmiştim şimdi kullanımı ile biraz arştırma yapıp kullmaya başlasam iyi olacak tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla

  • Chairgun programındaki scopeheight bölümüne dürbün - namlu yarıçapı ve dürbün ile namlu arasındaki mesafe nasıl ölçülüyor?

  • Chairgun programındaki scopeheight bölümüne dürbün - namlu yarıçapı ve dürbün ile namlu arasındaki mesafe nasıl ölçülüyor?

    Kumpas ile namlu çapını ölçün, dürbün mercek çapını biliyorsak buhunla toplayıp ikiye bölün, çıkan sayıya dürbün ve namlu arasındaki mesafeyi ekleyin, sonuç size scope height' i verir.

  • Ok yönündeki kısım mı yoksa halka içerisindeki kısımmı ölçülecek

  • Ön meceğin tam ortasından merkez alınıp ölçülecek sanırım

  • aslında o tüfekle nekadar hesap yaparsan yap üst düzey bir şey bekleme hobiden soğursun pcp olayına gir bence ben yıllarca yaylı kullandım pcp ye geçince yaylı tüfeklerin oyuncak olduğunu anladım al bir at44 cevizi sapından vur ceviz ziyan olmasın:)

  • Youtube de gezerken şöyle bir video buldum faydalı olacağını düşünüyorum.


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

    Kral Puncher Pro - 5.5, Beileshi 6-24x50mm AOEG
    Crosman C11 - .177 BB Co2
    Torpedo 150 sniper vortex - .22, Browning 3-9x40
    Zoraki Hp 01-02 Ultra - .177, Bushnell 3-9x40EG, FULL SET
    Mod 125 vortex - .22, Protector+Optima 3-9x32





    İnstagram ====> ApAdamm
    Twitter ======> ApAdamm


    Mesele Vatansa, Gerisi Teferruattır..!
    Ne Mutlu, Türküm Diyene..!

  • Youtube de gezerken şöyle bir video buldum faydalı olacağını düşünüyorum.


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

    baştan sona izledim çok bilgilendirici bi videoymuş

    Kahramanlar can verir, Yurdu yaşatmak için.

    • Sarsılmaz Kılınç 2000 Mega 9x19 mm
    • Hatsan Galatian 4 5.5mm
    • Zoraki HP 01-2 Light 4.5 mm + Stoeger 4x32 Compact Işıklı Dürbün + Wrangler Moderatör
    • Gamo PT-85 4.5 mm
    • EZ Archery 45 lb Makaralı Yay