Yaylı tüfeklerde isabet ve modifikasyon

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Sevgili arkadaşlar.Bir süredir hw97k tüfeğimin daha isabetli hale gelebilmesi için bazı iyileştirmeler yapmaktaydım.Bu iyileştirmeler aslında genel anlamda isabetli olan stock haldeki bu tüfeği daha stabil halde daha konforlu atış yapmak için yapıldı.İlk olarak basit bir yaylı silahın nasıl çalıştığı hakkında hepimiz biraz bilgi sahibiyiz.


    [Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/zRzb4g.gif]



    Namlunun kırılmasıyla 1 nolu parça pistonu 3 nolu parça yardımıyla yayla birlikte iterek 4 nolu parçalya klitler.Böylece yay ve piston silindir içerisinde kurulu bir biçimde ateşlemeye hazır olarak bekler.2 nolu parça olan tetik çekilerek silindir içerinde kurulu olan yay ve pistonu serbest bırakır.Silindir içinde sıkışan hava hava transfer deliği sayesinde namluya iletilir ve peleti iter.
    Bu bağlamda yayın boşalmasıyla tüfek bir çalkalanma hareketiyle sarsılır. Bu sarsıntı pelet namludan kurtuluncaya kadar devam eder.Böylece çok küçük de olsa bu sarsıntı isabeti kötü yönde etkiler.Öyleyse isabeti nasıl daha iyi hale getirebiliriz diye düşünürsek.

    1 Sarsıntıyı azaltarak.
    2 Peletin Namludan kurtulma süresini azaltarak.


    İlk olarak sarsıntıyı nasıl azaltabilirizi konuşalım.Bu sarsıntı yayın potansiyel enerjısinin boşaltmasıyla oluşmakta ve silindir içinde çırpma hareketiyle ortaya çıkmakta olduğunu söylemiştik.Bu durumu ortadan kaldırmak için yayın toplam uzunluğunu kısaltmamız gerekmektedir.Bu durum bize yay uzunluğunu optimum seviyede tutarak potansiyen enerjisini tek seferde bırakmasını ve yayın silindire vurarak çalkalanmamasını sağlayacak.Fakat bu durumun bize olumsuz bir getirisi var.Daha az güç!Örnek verecek olursak bir hw97k 4.5 tüfek fabrika stock halde olan yay ile 8.44grn bir peleti 830-840 fps ortalamayla atar.Yayın toplam uzunluğunu kısalttığımızda bu hız düşecektir.Yani peletimiz daha fazla düşme yapacaktır.Aslında bu olumsuz gibi görünen durum 4.5 kalibrede oldukça işimize yarar.Pelet düşme yapsada peletin uçuş esnasında kendi etrafında yaptığı dönüş yolu hızın düşmesiyle azalır ve isabeti belirgin şekilde olumlu yönde değiştirir.Yani 800fps nin altında atılan bir pelet (11-12fpe enerji oluşturacak şekilde) hedefe çok daha isabetli ulaşır.Tabi bu hız atacağınız peletin ağırlığıyla doğru orantı olarak değişecektir.
    İkinci duruma gelirsek.Yani peletin namludan kurtulma süresini azaltmak.Bunu size anlatmaya çalışayım.Tüfekte oluşan sarsıntının isabete olan kötü etkisinden yukada bahsetmistim.Yani namlu ne kadar kısa olursa peletin namluyu terk etme süresi o kadar azalır.Kücük bir örnek vermek gerekirse. Namlu uzunluğu 200cm olan dev bir namlu düşünelim.Bu tüfeği çok sağlam bir yere sabitlediğimizi hayal edelim.Tüfeği kurup 10m uzaklıktaki bir küçük hedefe dürbünümüzle nişan alalım ve tetiği çekelim.Biz tüfeği ne kadar sabit tutmaya çalışsakta tüfekte oluşacak sarsıntı peletin namludan kurtulma suresi boyunca namluyu oynatacağı için hefefi istediğimiz yerden vuramayacağız.Fakat bu durumun tam tersini düşünerek namlumuzu 30m civarında tutarsak namlumuz oluşacak bu sarsındıtan en az şekilde etkilenecek ve nisan aldığımız yeri tam istediğimiz şekilde vurmuş olacağız.
    İşte bu durumun adı locktime.Bir yaylı tüfeğin namlusu ne kadar kısaysa locktime oranı o kadar düşer ve isabeti yükselir.Yaylı tüfek alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da bu. Namlusu kısa olan bir yaylı tüfek tercih edilmeli.Tabi bu yazdıklarım 50m ye kadar mesefelerde güç beklentisi olmadan grupman ve FT calışmak için seçilecek bir yaylı tüfek için geçerlidir.
    İşte arkadaşlar ben sadece isabetli bir tüfek hayal ettiğim için bu anlattığım kriterlerde bir tüfek olan hw97k yı tercih ettim.Gücü stock halde 14fpe ve 30cm namlulu olan bu alman yapımı carbine tüfek beklentilerimi oldukça karşıladı.Fakat bu yaylı stock haldeyken yayı güçlü ve sarsıntılıydı. Bu durum isabeti etkiliyordu.30cm lik namlu ile locktime zaten iyi olduğu için bu duruma müdahale edilmeyecekti.Sadece yayın gücü düşmeli ve sarsıntı azalmalıydı.Bu tüfekler için avrupada üretilen 12fpe lik kısa yaylı kitler mevcut fakat getirtmesi oldukça zahmetli ve pahalı.Bu yüzden bende kendi kitimi kendim yapmaya karar verdim.
    Avrupada satılan vmach maccari ve vortex kitlerin yaylarının ölçülerini nette araştırarak buldum.Yabancı forumlarda insanlara konuştum. Ve hatsanın mod125 tüfeğinde kullanılan yay ölçülerini bu yay ölçüleriye hemen hemen aynı olduğunu fark ettim.Yapmam gereken tek şey yayı uygun ölçülerde kesmekti.Bu yayı vmach ölçülerinde keserek (27bakla) küçülttüm.Fakat kesilmiş toplam uzunluk bile olması gerekenden daha uzundu.Yayı nette bulduğum bir yöntemle setledim.Ve baklaların birbirine olan mesafesini daralttım.Böylece toplam uzunluk tam beklediğim kadar oldu.ve bu yay tüfeğe hiçbir yay aparatı kullanmadan rahatça takılmış oldu.27 baklalık bu mod125 yayı 8.64 grn hn ftt peleti 770 fps hızla hiç sarsıntı yapmadan attı!!! İsabet sarsıntı azaldığı için belirgin bir şekilde arttı.Ayrıca tüfeğin yayını ve pistonu solventle temizleyip piston içine röntgen filmi uyguladım.Yayın önüne derlinden bir yay dengeleyici ekledim.son olarak eser miktarda yeşil gresle yayı ve piston contasını yağladım.İşte bu kadar 
    Engin tecrübe ve deneyimlerini benimle cömetçe paylaşan Avcı hoca Aykut abi ye ve thenighthawk Murat abiye sonsuz teşekkürler.


    Yayın setlenmesi


    [Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/lYgVEl.jpg]

    [Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/b8oWrY.jpg]

    Steyr lg110 ft

    Nikko 10-50-60

    Huglu Px5 pro .22

    Vektoroptic 3-18-50

    Hw100s .177 (12fpe)

    Zoraki .177

  • Yeni şeyler öğrendim hobi adına,teşekkürler...

    "Söylediğini düşünmek,düşündüğünü söylemekten daha zordur"
    "Yüksekten düşenin canı daha çok acır"
    agt




    Daystate Airwolf Mct Tactical 5.5-zeiss conquest 5*20-50 s;,s
    hatsan mod 125 sniper vortex-SATILIK
    +;tuftabV#

  • Elinize sağlık. Benim gözlemlediğim en yaygın uygulamalardan biri de Derlin Segman uygulaması. Piston cevresi ile silindir arasındaki töleransı sifira indiriyor. Bir nevi tx200 de olan sistemin uygulaması. Yabancılar daha genis imkanlara sahipler. Bizde yaylı olayı biraz erken bitti bence

  • vay be 8o
    tek kelimeyle harika ve başarılı bir çalışma olmuş eline emeğine sağlık abi tebrikler ;d;;d;

    vazgeçilmezlerim;

    BARNETT WİLDCAT CROSSBOW 160 lbs (USA) x2 ;keyfs;

    2x PiSTOL CROSSBOW 80 lbs (TAİWAN)agt

    Hatsan Mod 125 Sniper 5.5+Dm60+Optima 3-12x44 ;tufey#

    Hatsan Mod 99 5.5 kısa namlu + 1250lik yay+ Optima 3-12x44 ;tufey#


    ARANIYOR!! HATSAN MOD 95 ARANIYOR !!


    Hatsan Mod 25 Supertact 4.5 + Red Dot 1-22x33 s;,s

    Crosman Vigilante 4.5mm + Red Dot ;kovboys;

    Umarex Walter Cp88 Full Metal + Red Dot £tabanxalı$

  • Cok faydali eline saglik Sinan abim :) hw97 ustasi oldun insallah :)

    Metehan TURKİSH AİRGUNNER


    Weihcrauch HW 97 K .177 Field Target & Hawke Tmx 10-50x60

    Hatsan At44 .177 Field Target & Vector 8-32x52

    Niksan Escalade TC .22

    Niksan Elf S .22.

    Niksan Tacto S .177

    Niksan Özark TC .22

    Niksan Escalade .25

    Niksan Özark T .25

    Diana Mod 52 .177


    Beretta F92 .177 Full auto

    Gamo Pr776 .177 Revolver

    Süperhawk Revolver Airsoft 6 mm


    ;director; YOUTUBE Kanalım: http://www.youtube.com/c/ShootingAndSports



    Dahiliğin mutlak bir sınırı vardır,aptallığın sınırı yoktur... A.Einstein

  • Tabi bu derlinden segmanlar hem pistonun silindire merkezlemesini hemde silindir in tüfek govdesine merkezlenmesini sağlayarak stabil atışlar yakalanıyor.

    Steyr lg110 ft

    Nikko 10-50-60

    Huglu Px5 pro .22

    Vektoroptic 3-18-50

    Hw100s .177 (12fpe)

    Zoraki .177

  • paylaşım için teşekkürler dostum,gerçek ten yaylı severlerin faydalanabilecegi türden bilgiler,yayı setledigin yontemde ne kadar süre bıraktın ve bu yayı silindirin içinde normal montajlanmış şekilde ,tüfegi kurulu olarak belli bir süre bıraksaydın aynı işi gorürmüydü acaba selamlar..

    burada yabancılar yok aramızda ,sadece arkadaşlar var.... daha tanışmamış g;$i


    diana mod54 -leapers 3-12x44compact.px.ao
    diana 460magnum -leapers 4-16x44/utg
    diana mod35-4x32 walther

  • Yayı bu sekilde setleyerek yaklasık 10dk bekledim.yayı setlerken tamamen sıkıstırmak sart!çünkü tam sıkılmazsa yay yamuk kalıyor ve şeklini koruyor.bu şekilde bırakılmamalı.


    [Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/O2Xgl5.jpg]


    Bu yuzden tufeği kurulu halde bırakmanız yayı yamuk bırakacak ve yoracaktır.Tek yöntem bu.


    [Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/jJ7Z7r.jpg]

    Steyr lg110 ft

    Nikko 10-50-60

    Huglu Px5 pro .22

    Vektoroptic 3-18-50

    Hw100s .177 (12fpe)

    Zoraki .177

  • sagol dostum bende oyle tahmin etttim slmlar....

    burada yabancılar yok aramızda ,sadece arkadaşlar var.... daha tanışmamış g;$i


    diana mod54 -leapers 3-12x44compact.px.ao
    diana 460magnum -leapers 4-16x44/utg
    diana mod35-4x32 walther

  • Sinan güzel faydalı paylaşım teşekkürler...

    Hatsan Mod 70 .22
    Zoraki Ultra Hp 01 .22
    Crosman 1077 .177
    Square 3×9_40
    Bushnell 8×32_60
    At44 Tactical .22
    At44_10 .22
    Optima 3×9_32
    Webley tri pump


    Ne mutlu TÜRKÜM diyene...

  • AA TX 200 de ne gibi modifiyeler yapılabilir?

  • Çok güzel bir bilgilendirme olmuş elinize sağlık Sinan bey
    Genede ben uzun yayı tercih edeyim silahi biraz daha sıkı tutarım artık

    TANRI TÜRK'Ü KORUSUN


    870 exp. mag.12 ga. Slug+71cm
    Cesa süperpoze 12 ga 71 cm

    Quantum A1168 20 ga 61 cm



    Webley raider .177 cal.
    Diana mod54 Airking.177 16 j
    dominator 200w carbine ft vortex .177 16 j
    torpedo mod155 .25 46j-90j
    optima 635 .25 carbine 36j
    Webley Patriot .25 36j

    mod 99 lmt. .22 24j
    mod 55s carbine .177 16 j
    striker edge carbine .22 26j
    strker edge .22 28j
    alfamax carbine .22 16j
    junior xl .22 16j
    mod45 .177 8j

    mod25 supertact .22
    mod25 supercharger .177


    Zoraki hp-01 FT .177


    Retay troy 100x .177 16 j
    Retay troy 100x carbine .177 16 j
    Kral Alttan kurma carbine .177
    Kral Alttan kurma .177-.22

    Kral AI-145 ahşap carbine .177 cal

  • pcp aldıgımda yaylı sayfası kapanır derdim yook yaylının nostalji bır hali var tepmesi,tüfegı sacmayı al atışa gıt kolaylıgı vs...vortex vs gazlı sistemler bence clasik yaylı düzenı bıtıremeyecek ve bıtırmemelı...yenı nesıl pinomatik sistemlere gore yaylının basit,sorunsuz olması kullanıcı tarafından mudahale edılmesıde yaylıyı ayakta tutacak en onemlı faktor,,,bılgılendırme ıcın tskler ancak bende emir hocam gıbı uzun yay tercıh ederım


    Kral Np01... 4.5 - 5.5 ;tacli#  2.5-10x50 Sf


  • AA TX 200 de ne gibi modifiyeler yapılabilir?


    Bence Tx200 için yapılacak en tek modifikasyon 12fpe bir yay olurdu.Benim yaptığım sekilde bir yay da takabilirsiniz.Ayrıca bu tüfekte benim sevmediğim tek eksik tetik.tetik çok arkada!Rowan dan bir tetik modifiyesi yapılabilir.

    Steyr lg110 ft

    Nikko 10-50-60

    Huglu Px5 pro .22

    Vektoroptic 3-18-50

    Hw100s .177 (12fpe)

    Zoraki .177

  • pcp aldıgımda yaylı sayfası kapanır derdim yook yaylının nostalji bır hali var tepmesi,tüfegı sacmayı al atışa gıt kolaylıgı vs...vortex vs gazlı sistemler bence clasik yaylı düzenı bıtıremeyecek ve bıtırmemelı...yenı nesıl pinomatik sistemlere gore yaylının basit,sorunsuz olması kullanıcı tarafından mudahale edılmesıde yaylıyı ayakta tutacak en onemlı faktor,,,bılgılendırme ıcın tskler ancak bende emir hocam gıbı uzun yay tercıh ederım


    Aslında yaylı tüfekte bir nostalji yok :) Herkez öyle sanıp bu hobinin baslangıç seviyesi gibi yaylı tüfek edinip sonrasında "pcp yaylıdan daha iyidir" diye yaylılarını bırakıp pcp alıyor.Bu işte pcp varsa yaylıda var aslında.Yani malesef yaylı tüfeğe gereken ilgi gösterilmiyor.

    Steyr lg110 ft

    Nikko 10-50-60

    Huglu Px5 pro .22

    Vektoroptic 3-18-50

    Hw100s .177 (12fpe)

    Zoraki .177

  • Bence Tx200 için yapılacak en tek modifikasyon 12fpe bir yay olurdu.Benim yaptığım sekilde bir yay da takabilirsiniz.Ayrıca bu tüfekte benim sevmediğim tek eksik tetik.tetik çok arkada!Rowan dan bir tetik modifiyesi yapılabilir.


    Teşekkür ederim şu tetik olayını araştırıyorum.

  • Aslında yaylı tüfekte bir nostalji yok :) Herkez öyle sanıp bu hobinin baslangıç seviyesi gibi yaylı tüfek edinip sonrasında "pcp yaylıdan daha iyidir" diye yaylılarını bırakıp pcp alıyor.Bu işte pcp varsa yaylıda var aslında.Yani malesef yaylı tüfeğe gereken ilgi gösterilmiyor.


    Kesinlikle katılıyorum bu yaylı katgorisinin ikinci sınıf sayılması beni yeteri kadar sinirlendiriyor bence pcp kategorisinden çok daha zor bir dal
    Fakat insanlar čoğu zaman pcp ye yönlendirlior (bir yaylı al iyice piş sonra pcp ye geçersin ya da uğraśma kardeś yaylıyla git uygun fiyatlı bir pcp al leyfine bak vs.)
    Bunları çoğu zaman okuyoruz bence yayli apayrı bir dal inanın ben pcplerden pek zevk almıyorum 4 tane pcp var ama kesinlikle bir mod 52, 54 veya mod 125 imin keyfini vermiyorlar . Ben yaylıyı biraz yürek ve bilek işi diyorum

    TANRI TÜRK'Ü KORUSUN


    870 exp. mag.12 ga. Slug+71cm
    Cesa süperpoze 12 ga 71 cm

    Quantum A1168 20 ga 61 cm



    Webley raider .177 cal.
    Diana mod54 Airking.177 16 j
    dominator 200w carbine ft vortex .177 16 j
    torpedo mod155 .25 46j-90j
    optima 635 .25 carbine 36j
    Webley Patriot .25 36j

    mod 99 lmt. .22 24j
    mod 55s carbine .177 16 j
    striker edge carbine .22 26j
    strker edge .22 28j
    alfamax carbine .22 16j
    junior xl .22 16j
    mod45 .177 8j

    mod25 supertact .22
    mod25 supercharger .177


    Zoraki hp-01 FT .177


    Retay troy 100x .177 16 j
    Retay troy 100x carbine .177 16 j
    Kral Alttan kurma carbine .177
    Kral Alttan kurma .177-.22

    Kral AI-145 ahşap carbine .177 cal


  • Kesinlikle katılıyorum bu yaylı katgorisinin ikinci sınıf sayılması beni yeteri kadar sinirlendiriyor bence pcp kategorisinden çok daha zor bir dal
    Fakat insanlar čoğu zaman pcp ye yönlendirlior (bir yaylı al iyice piş sonra pcp ye geçersin ya da uğraśma kardeś yaylıyla git uygun fiyatlı bir pcp al leyfine bak vs.)
    Bunları çoğu zaman okuyoruz bence yayli apayrı bir dal inanın ben pcplerden pek zevk almıyorum 4 tane pcp var ama kesinlikle bir mod 52, 54 veya mod 125 imin keyfini vermiyorlar . Ben yaylıyı biraz yürek ve bilek işi diyorum


    Abi senden aldığım co2 tüfek pcp yi aratmıyor.