oarapoglu adlı kullanıcının mesajları

    Bu tip çok güçlü pistonlu havalı tüfeklerde dampa ayak "mutlaka" kullanılmalıdır. Eğer dürbün merceği çatlamasın,dürbün zoom bileziği dağılmasın, sıfırlama bozulmasın, keyifli ve isabetli atış yapayım istiyorsanız size tavsiyem Sportsmatch dampa ya da yerli muadili olan Yatagun Dampa ayak almanızdır. 1. nesil patriot .22 cal tüfeğimde Sportsmatch dampa ayak var, inanın en son ne zaman sıfırlama yaptığımı unuttum ama ne zaman çıkarıp atış yapsam sıfırlamanın bozulmadığını gördüm. Tecrübeyle sabittir. Eğer SAS adı verilen sistem yay önü ağırlığının azaltılmasından ibaret ise mutlaka güç kaybı olacaktır.

    Eğer öldürücülükten kasıt "durdurma gücü" ise ilk 50 m. menzil içerisinde 12 Gauge slug elbette 36 gauge slugdan daha fazla "durdurma gücü" ne sahiptir. Ancak bu 36 gauge slug domuz öldürmez anlamına gelmez. Ancak avın yaralı olarak kaçma veya elde edilememe olasılığı daha yüksektir. 36 gauge ile domuza atış yaparken daha ölümcül bölgelere nişan alınması gerekir. 12 gauge ile bu olasılık biraz daha azalacaktır diye düşünüyorum nacizane.

    Safir t14 yetişkin oyuncağı niyetine zevk için alına bilir ama sık arızaları sebebiyle insanı soğutuyor arıza yapan tutukluluk yapan silaha silah demem hele 1000 tl civarı para vermem 1000 liralık silahta hiçbir sorun olmaması lazım. piyasada 300 400 liraya otomatik tüfekler varken bir 12 lik otomotik tüfeğe harcanan malzeme ve işçilikle ikitane safir yapılır.Bence safirin ederi 300 -400 ancak eder o dandik silaha ve görüntüden başka işe yaramayan silaha okadar para verilmez.

    Aynı fikirdeyim, o parayı hakketmiyor bence de.

    Bu saçmayı havada bu şekilde yakalamayı nasıl başardınız asıl o benim dikkatimi çekti 8| Bu arada saçma takla atıyor gibi görünüyor. Büyük ihtimalle saçmanın kalitesizliğinden. Gamo Pro Magnum hem ucuz hem de performans olarak fena sayılmaz. Ayrıca Crossman Premier tavsiye ederim.

    Hocam senin guruplar gayet şık ama aynı şeyi hatsanınkiler için söyleyemeyeceğim ;kihhik, Atıcı biraz kazmaymış anlaşılan, hele bide o hatsanın yakışıklı HATSAN DIABOLO kepazeliğinden attılarsa tam süper olmuş.

    Arkadaşım elinde zaten patriot 1. nesil var. Güç olarak bir diana 350 mag. ve 460 mag. dan daha güçlü bir pistonlu tüfek. Aynı tüfekten bendede var. Gücünden gayet memnunum. Ama tabi ki herşey güç değil. 1. nesil patriotun kalitesinden emin olmadığım tek yeri namlusu. Yapılan incelemelerde 1. nesillerde kullanılan malzeme kalitesi beğenilmişti. Namlu konusunda tam emin değilim. Açıkçası şimdiye kadar ciddi olarak bir grup çalışması yapmadım uzak mesafede. Uzak mesafe şişe atışlarında üzmedi beni ama fazla. Bence elinizdeki yabana atılır bir tüfek değil.


    Dianaların genelde dürbün kızağı sorunlu. Bazı arkadaşlar bununla ilgili sorunlar yaşadılar. Elinizdeki tüfeğin yanına bir PCP tüfek almanız daha mantıklı. Ama illla yaylı diyorsanız bence 460 mag. .22 cal alın. Çünkü 350 mag. patriotu aratmayacak kadar ağır bir tüfek. Gezerek atış yapacaksanız daha kısa ve kompakt yapısından ve alttan kurma olması nedeniyle 460 mag. Patriot ile aynı ağırlık ve uzunlukta ve kırma namlu br tüfek almak akıllıca değil. Saygılar.

    Ayrıca şöyle bir gerçek var. Bu üretim tekniği aşağı yukarı bütün Asya kavimlerinde aynıdır.(Moğollar,Koreliler v.s.) Aşağı yukarı aynı materyaller kullanılır. Tabi ki Türklerde aynı üretim tekniğini benimsemiştir. Moğollar yak boynuzu kullanıyor mesela. Ayrıca Moğolların Asya'nın göbeğinde "mersin balığı tutkalı" bulacak hali yok herhalde. Youtube da bu konu ile sürüyle video var. Geleneksel üretim aşamalarını gösteriyor. Yayların üretim ve kirişin takılma aşamaları aynı. Evet Osmanlı bizim ecdadımız, ne eylerse güzel eyler, doğru eyler ama bu tür konularda objektif olabilmekte lazım. Yay üretimi ve eğitimi konusunda Osmanlı doruğa ulaşmıştır bu doğrudur. Ama herşeyin doğrusunu, güzelini bilen ve uygulayan bir anlayış olsaydı halen ayakta olurdu. Bu yayların gücünün asıl kaynağı kirişin takılma şeklinde gizlidir. Çünkü ters bir şekilde gerilerek kiriş takılıyor. Dolayısıyla çok kısa bir yay ile büyük kuvvet sağlanıyor. Zaten bu kısa yayların amacı oku at üstünde atabilmek. Avrupa kavimlerinde atlı okçu diye bir kavram yok. Avrupa kavimlerinde okçu yayadır. Ama Asya kavimlerinde var. Bir diğer özellik ise oku çekiş tekniğinde gizli. "Thumb Release" yada "Başparmak Bırakışı" adı verilen bir teknikle atılması. Bu da okun esnemesi engelliyor ve yay gücünün daha büyük kısmı oka iletiliyor. Bazı kaynaklarda buna "Mongolian Release" yada "Moğol Bırakışı" deniyor. Sonuç olarak her kavim kendi imkanları dahilinde bazı materyaller kullanır. Osmanlı balık tutkalı tercih etmiştir, Moğol başka tutkal. Geleneksellikte zaten buradadır. Olayları nedensel-sonuçsallık kapsamında düşünsek ve fazla duygusallağa kapılmasak millet olarak çok daha iyi yerlere gelebileceğimiz nacizane düşünüyorum. Herkese saygılar.

    Yayın üretim aşamasında en son deri ile kaplanması söz konusu. Videoda anlatılana göre konuşuyorum. Bu tutkalın su ile irtibatını keser herhalde. Ayrıca balık tutkalı güçlüdür, diğerleri olmaz gibi bir anlayış yanlış. Sonuçta bu geleneksel üretim tekniği. Sanki o devirde japon yapıştırıcısı, epoksi v.s. mi vardı da adamlar balık tutkalı kullanıyordu. O dönemlerde sanayi olmadığı için tabi ki doğal ve mukavemeti yüksek malzemeler (ahşap, boynuz, hayvan siniri, balık tutkalı) kullanılıyordu. Bu demek değildir ki günümüz materyalleri ile güçlü yay yapılamaz, elbette ki yapılır. Ama Osmanlı yayları çağdaşlarına göre muazzam güçlüydü. İngilizlerin meşhur longbowları 400-450 m atış mesafesine sahipken Tozkoparan İskender 846 metreye atış yapmıştır. Ortalama bir kemankeş bu longbowların eriştiği maksimum menzile rahatlıkla ulaşıyordu.


    Üretimin orjinal ve geleneksel olması açısından balık tutkalında ısrar etmenizi anlayabilirim. Ama en güçlü olduğu konusunda hatalısınız.

    Dampanın yaptığını stoper yapmaz, stoper sadece kaymayı engellemek içindir, ileri sert-geri hafif çekiç darbelerini ancak dampa ayak ile hafifletebilirsiniz. Tek parça ayakta bir çözümdür, kaymayı engeller fakat tepme aynen dürbüne iletileceğinden uzun vadede dürbünde hasar oluşabilir. Mercekte çatlama, sıfırlamanın çabuk bozulması ve sıfırlama tutmaması gibi. Dampa ayak ile sıfırlamanız nerdeyse hiç bozulmaz ve dürbününüz uzun ömürlü olur. Ben sportsmatch dampa aldım, yatagun dampa çıkmadan önceydi, halen kullanıyorum 1. nesil patriotta; gayet memnunum. Yatagun dampa sportsmatch dampa incelenerek aynen üretilmiş, hatta sportsmatch dampanın eksileri giderilerek yapılmış bir dürbün ayağı. Dolayısıyla uzun vadeli düşünürseniz 80 ytl çok değil. Dürbün yanında verilen ayaklar ile dürbünü sabitlemek imkansız. Mod 95 Sas tepme olarak nasıl bilmiyorum, ama Hatsan olduğuna göre hatırı sayılır tepmesi vardır zaten, zaten güç olarak 4.5 mm yaklaşık 300 m/sn olduğuna göre güçlü tepmelidir zaten. Tepme azaltıcı sistem bir tek Mod. 54 var, o da tepmeyi atıcının hissetmemesi için, ama dürbün pek güzel hisseder.

    Arkadaşım O vidayı sökemiyor ve silahı söküp bakım yapayım diyorsan, namlu altındaki kolu tutan pimi sök, bu şekilde silahın diğer yerlerini sökebilirsin, ancak hatırlatayım o pimi söktükden sonra tekrar kullanamazsın, bunun yerine emin olmamakla beraber 5mm olması gerekiyor o milin, sanayide bir tane tornacıya yaptırır (tatlı sıkı olacak) kulanırsın.

    Teşekkür ederim Mustafa Bey.

    Sayın forumdaşlar,


    Aynı şekilde bende Webley Patriot .22 yi kurulma probleminden dolayı hatsana gönderdim. Geldiğinde aynı şekilde namluyu kırabilmek ve kapatabilmek için acayip bir şekilde abanmak gerekiyordu. Aynı şekilde Mustafa Bey' in dediğin gibi kundağı söküp, kontra vidayı çıkarıp namluyu çeneye tutturan vidayı gevşetmeye çalıştım. Baya büyük baba tornavida ile denedim, ama mümkün değil dönmüyor, kımıldamıyor bile. Anlatılanları okuyunca şaşırdım, aynı dertten bende muzdaribim. Demek ki bütün Patriot'lara serviste aynı işlem uygulanmış. Kesin lock tite bastılar o vidaya.Tüfeği açıp keçe değiştirip yeşil gres uyuglamaya niyetliydim ama bu durumda tüfeği açamıyorum.Hatsan yine yaptı güzelliğini :) Allah senden razı olsun (!) hatsan"

    Vursanları bilemeyeceğim ama Star Huğlu Kral Magnuma benziyor. Gamo taklidi yani, pek adamakıllı bir şey olacağını sanmıyorum.Tetikler gamo tetiği. Vursan biraz daha derli toplu birşeye benziyor. Kundak filan kalite gibi duruyor.

    Colt M4 karpuz gibi dağıldı....HK 416 gerçekten güvenilir bir silah. Discovery Channel daki "Future Weapons" da bu silaha müthiş testler uygulanmıştı. Ancak gönlümden geçen tamamem özgün tasarımlı, %100 yerli tasarım bir silahı ordumuzun elinde görmek.
    Tabi ki 5.56 mm çapında olacak...