Yeni havalı tüfek yasası BİLGİLENDİRME.

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • 26.Sayfanın (5) ile gösterilen kısmında ise havalı silahları
    izinsiz imal edenlerin hapis cezası ve yüz günden beşyüz güne kadar para
    cezası ile cezalandırılacağından bahsetmiş.


    Havalı veya 4. kategori kısmı geçmiyor onlar 1-2-3 kategori için geçerli.Havalı için edinimi yasak olmayan ancak taşınması belli bir usulu göre olması gerekir diye geçiyor.



    2 sayfada 3.madde 3. paragrafta yazıyor.İthali imali, satışı ve edinimi yasak olmamasına karşın genel güvenlik itibari ile taşınması ve nakli belli bir uslübe tabi olması gereken aletler 4. kategoride düzenlenmiştir.





    Escape .25 + Hawke sidewinder 30 ( 20x mildot)


    Husan + Vector optics Reaper 4-14x50


    Talon P .22 + Vector optics condor 2x42 reddot

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen Doğan ().


  • ''3.maddenin,1.fıkrasının,(ç)bendinin,1.altbendinde yer alan silahları yetkili merciden izin almadan..''diye bahsetti kısımda aslında direk havalı tüfek diyor.tekrar baktım siz söyleyince yanlışlık yok.Ayrıca ben öyle yazıyor derken moda mod deil,orada yazan madde,bend,altbend ne ise bakarsanız o zaman ne dediğimi anlarsınız.Atıyorum 3.maddenin,1.fıkrasının,(ç)bendinin,1.altbendi demek=hafalı tüfek demek.birde ben sayfa derken PDF programındaki sayfalardan bahsediyorum,kanun tasarının sayfaları farklı.

    -Armsan A612 Carbon Combo-hawke red dot
    -Hatsan mod 90-optima 3-9x44

    -Air Arms S510 Xtra Fac.


    ^Ya Susmak,Yada Suskunluktan daha Değerli Bir Söz Söylemek Gerekir^

    Mesaj 3 düzenlendi, son düzenleyen DarkDagger ().

  • Evet maddelere yaptığınız yorumlar bence doğru.3. madde bence kısıtlama deil genişleme olmuş olur,zaten Türkiye'ye birçok silah avrupadan geliyor standart fabrika imalatı aynı güç aynı makina.5.madde Avrupa birliğinde güç ve kalibre sınırı mı varmış ben hiç görmedim,birde ilk basta avrupa baz alınarak belirli hız üzeri için ruhsat istenmesi durumundan bahsetmiş,daha sonra ise''Sadece x. kategoriye giren ateşli silahları ruhsat kapsamına almış, havalı silahları ise ruhsat kapsamı içine almamış''birde sanırım burada bir yanlış anlama olmuş madde 6 fıkra (3) ç bendinin 2 numaralı alt bendi için yazılmış 1 numaralı alt bendi havalı silah 2 numaralı alt bendinin bizimle alakası yok,bunun dışında gerisini doğru açıklanmış .Anlaşılan malum kanunumuzun bu olduğu kesin.Avrupa da güç sınırlaması gerçekten var mı ? youtube de izlediğim videolarda adamlar tavşan,ördek hatta tilki avlayan bile gördüm avrupada güç sınırlandırması var da nasıl bu hayvanları avlıyorlar?ben bu yasalardan airguns ile ilgili ciddi yaptırımları olan bir sonuç çıkacağını sanmıyorum yada öle olmasını umut ediyorum.

    Evet hocam avrupada güç sınırı var.yanlis hatırlamıyorsam almanya 7.5 joul ingiltere 16 joul...

    evet almanyada 7.5 joul u geçen havalılar ruhsata tabi tutuluyor ateşli silahla aynı şartlar gerekiyor ruhsat alabilmek için almanyada (yaşıyorum okumak için türkiyede bulunuyorum)

    HATSAN MOD 99 5.5 Sportsmatch dm60 optima 3-9*32

  • bu yazılanlardan bentlerden filan hiç birşey anlamadım .
    bakalım neler olacak sıkıntılı bir merakla bekliyorum.
    bizde de 7.5 joule sınırı getirirlerse hiçbirimizdeki silah o sınırın altına düşemez heleki magnum yaylılar (mod 125 gibi)
    ne olacak bukadar silah???? yazık yahu

    TANRI TÜRK'Ü KORUSUN


    870 exp. mag.12 ga. Slug+71cm
    Cesa süperpoze 12 ga 71 cm

    Quantum A1168 20 ga 61 cm



    Webley raider .177 cal.
    Diana mod54 Airking.177 16 j
    dominator 200w carbine ft vortex .177 16 j
    torpedo mod155 .25 46j-90j
    optima 635 .25 carbine 36j
    Webley Patriot .25 36j

    mod 99 lmt. .22 24j
    mod 55s carbine .177 16 j
    striker edge carbine .22 26j
    strker edge .22 28j
    alfamax carbine .22 16j
    junior xl .22 16j
    mod45 .177 8j

    mod25 supertact .22
    mod25 supercharger .177


    Zoraki hp-01 FT .177


    Retay troy 100x .177 16 j
    Retay troy 100x carbine .177 16 j
    Kral Alttan kurma carbine .177
    Kral Alttan kurma .177-.22

    Kral AI-145 ahşap carbine .177 cal

  • bu forumu seviyorum,,hemen herkez Aklı başında macera aramıyor, silah belimde güç bende kişiler yok,kimsenın canlıya attığıda yok birde bütün bunların ustune bu konu yok olsa,uyuyan yılanı uyandırmak gibi oluyor,yapmayın gözünüzü seveyim Arkadaşlarım :)


    Kral Np01... 4.5 - 5.5 ;tacli#  2.5-10x50 Sf


  • Geçtiğimiz günlerde bildiğim kadar ile havalı silah ile işlenen bir yaralanma olayı vardı davası falan vardı galiba.Bir kaç bayi bu 7.5 joule olayı için ankaraya gitti şu an için 7.5 joule olayı askıya alındı diye biliyorum...

    Escape .25 + Hawke sidewinder 30 ( 20x mildot)


    Husan + Vector optics Reaper 4-14x50


    Talon P .22 + Vector optics condor 2x42 reddot

  • Tr de guc sinilamasi diye bir mevzuu yok, sadece tasimada hassasiyet gosterilmesi yeterli. Yurt disinda ki sinirlamalar, coluk cocugu koruma maksatli, oralarda yivli almak sorun olmadigindan havalilar cocuk isine donmus :))

  • Güç sınırlaması deniyor sanırım anlam kargaşası çıkmadan doğrusu:belirli bir gücü aşan aletlerin havalıcufcuf deyil havalı silah olarak kabul edilmiş olması dır...Bizde ruhsat alırız bunda sıkıntı yok . Esas sıkıntı bu aletlerin oyuncak sanılması ve sağda solda çoluk çocuğun elinde olması (aynı akülü bisikkletlerdeki gibi ) . Kanunun buraları doğru bence ,zira ben de bu konuda mağdur oluyordum az daha dört tane tiki saçlar jöleli ellerinde bira şişesi (ee noolmuş).birde mod125 sinaypır(öyle okunuyor) ailecek pikniğe gitmiş olmam nedeni ile bu arkadaşlar ile aynı mekanı paylaştık az daha mermiyide paylaşıyorduk namaz kılarken seçde halindeyken kafamın üzerinden geçen iki mermi altında bulundugum ağaca saplandı . Unutmayın hiçbir hobi ve eğlence insan hayatından önemli deyildir.O arkadaşların benden uzaklığı yaklasık olarak 200 m idi , eminim ellerindeki o aletin 200 m de 160 m/sn de kurşun attığını ve 110 m/sn üzerindeki o merminin kafatasını delebileceğini bilmiyorlardır .Umarım ruhsatla beraber temel eğitim de verilir ateşli av tüfek ruhsatı alınıken ki gibi.Hepnize sayılar...

    Eli boş Adam ne yapsa yeridir.

  • Umarım yivli tüfek ruhsatı verirlerde rahatlarız:D senede 200 pellet atarız......

    Escape .25 + Hawke sidewinder 30 ( 20x mildot)


    Husan + Vector optics Reaper 4-14x50


    Talon P .22 + Vector optics condor 2x42 reddot

  • bizim burda bazı polisler havalının ne olduğunu bilmiyor :P ama işin kötü tarafı gördüklerinde gerçek silah sanmaları anlat anlatabilirsen :P

    HATSAN MOD 125 SNİPER 6.35
    HATSAN MOD 95 SAS 5.5
    ZORAKİ HP 01 ULTRA 4.5


    ;tufey#

  • yivliyi unutun,türk vatandaşına öle kolay kolay yivli verDİRmezler.kendinizi boş hayallerle kandırmayın.

  • Zaten mevcut şartlarda yivlinin serbest bırakılması çok yanlış olur.Nedenini de ana başlıklar şeklinde sıralayayım.
    1-terör var-vardı yada her an tekrar olabilir.
    2-konumu gereği TÜRKİYE üzerinde oynanan büyük oyunlar ve buna bağlı dış güçlerin oyun tahtasına dönüşmüş bir Türkiye Coğarafyası var.(komşularımızın bir çoğunun eskilere dayalı kuyruk acısı var)
    mesela örnek olarak gezi olaylarını ele alırsak,orada toplanan göstericilerin büyük kısmı,gösteri hakkım var kullanırım mantığında olan vatandaşlar lakin bu tür dev bir kargaşa halini de hiç kaçırmayacak hatta beslemek-beslenmek için kan dökmekten çekinmeyecek,provakatörler ne yazık ki bulunmaktadır.şahsen yivli bir tüfekle olmasada tabanca ile polise ateş eden yüzü maskeli (gösterici) görüntüsü izledim,sanırım bir polis yaralanmıştı.Bir tabancayla bile 50-60 metre mesafeden bunu deneyen bir şahısın eline herhangi bir şekilde geçmiş yivli tüfek demek bu eylemini 400-1000 metre mesafeden gerçekleştirmesi ve buna bağlı olarak nereden geldiği dahi kestirilemeyen kurşunlar demektir.
    Bilmem anlatabildim mi?
    bu nedenle bir Ak-47 yakalatmanın cezası bildiğim kadarıyla 5 seneden başlıyor, bence böylede kalmalı,biz zevkine uzak mesafelerden şişe kıracağız diye bu göze alınamaz bir risk,şahsi görüşüm bu şekilde.
    Ancak,nişan kabiliyetimizi (rüzgarın etkisini,merminin düşmesi,nefes teknikleri vb.)kabiliyetimizi geliştirebilmemiz için havalı tüfekler yeterlidir.Havalı tüfekle 100 metre mesafede küp şeker vurabilen birisi 1000 metrede insan büyüklüğünde bir hedefi gerektiğinde rahatlıkla vurabilecektir.genede umarım bu tür senaryolar hiç bir zaman gerçek olmaz.
    Saygılar.

    -Armsan A612 Carbon Combo-hawke red dot
    -Hatsan mod 90-optima 3-9x44

    -Air Arms S510 Xtra Fac.


    ^Ya Susmak,Yada Suskunluktan daha Değerli Bir Söz Söylemek Gerekir^

  • İstanbuldaki fuar nedeniyle yaptığım bir görüşmede havalıda güç sınırlamasının yerli üretim için istenmeyeceğini öğrendim. İthal edilen tüfeklerde bir sınırlama olabilirmiş. Ülkemizde yivli kullanılması, satılması yasak değil ama üretilmesi yasak, böyle bir komedi var. Birkaç yerli firma yivli üretimi için izin alma aşamasındaymış.

  • hatsanın bir tanıtım videosunda hatsan ın sahibi olduğunu söylediği yaşlı göbekli bir adam biz yivli tüfek üretimi için izin istiyoruz diyordu çok iyi hatırlıyorum.

    -Armsan A612 Carbon Combo-hawke red dot
    -Hatsan mod 90-optima 3-9x44

    -Air Arms S510 Xtra Fac.


    ^Ya Susmak,Yada Suskunluktan daha Değerli Bir Söz Söylemek Gerekir^

  • İstanbuldaki fuar nedeniyle yaptığım bir görüşmede havalıda güç sınırlamasının yerli üretim için istenmeyeceğini öğrendim. İthal edilen tüfeklerde bir sınırlama olabilirmiş.


    Böyle bir şeyin olabileceğini sanmıyorum, çok saçma olur. Herhangi bir sınırlama gelirse tamamına gelir. Yerli yabancı tüm markalarda, belli bir enerjiye kadar silah ruhsata tâbi olmaz üst enerjiler için ruhsat istenebilir.

    Daystate AirWolf MCT 0.22 & Hawke Sidewinder 30 Tactical SF 8.5-25 X 42 & Draeger 6L 300Bar

    Weihrauch HW98 0.177 & Hawke Varmint 6-24 X 44
    Weihrauch HW75 0.177 cal.

    Weihrauch HW45 0.177 cal.
    Bushnell Sport 850 Laser Rangefinder

    hasag.png

  • hay ağzına eline sağlık beni yormadın :)

  • Sonuçta benim anladığım
    bu yasa şu ya da bu şekilde çıksa bile diyelimki bt 65 6.35 i olan birine ne olabilir.
    bence bişey olmaz yeni çıkacaklar bu sisteme göre üretilir. Ben sadece ft gibi resmi ya da yarı resmi yarışmalara giremem olacağı o (ki 6.35 zaten ft ye girmiyor)
    yani ey hoca getir bakiim şu aleti mi diyecekler bilmem kaç bin tane makine satılmış hepside güç sınırı üstü tek tek adammı arayacaklar. tüm silahlara belge düzenlemeyemi kalkacaklar. zor be dostum! alınanlar alınmıştır bence
    arasalar bile yok derim gider o silah bozuldu attım derim neyi ispat edecekler??? sahada ki polis benim silahın havalı olup olmadığını bile bilmiyor zaten . Bana dönüp hımmm bu bt65 6.35 1000 fps bilmem kaç joule falan filan bu şudur budur mu diyecek 8o öyle donanımlı bir arkadaş görürsem silahı hediye ederim zaten ona helal olsun kardeşim sana diye ki zaten oda bizim camia dandır. Bir de üretici faktörü var tabiki bir sektör var
    Dünya çapında firmalarımız var onların üretimleri tamamen sekteye uğrayacaktır. Kimse 7.5 joule yani 4.5 mm de 400 fps civarı atan bir aleti almak istemez.Ben istemem şahsen yahu taş alıp atsam 7.5 joule eder be!
    zoraki ler bile 4. pompada 12.5 joules üretiyor yani zoraki bile bu sınırın üzerinde verın anlayın artık . bu böyle çıkarsa co2 li replikalar satılır oda Çoğu ithal bunun altında başka bir çapanoğlu çıkacak ben diyeyim


    ben bu işin bir müddet sonra sümen altı falan olacağı düşüncesindeyim çıksa bile çok yürütülecek bir sistem olmayacaktır.

    TANRI TÜRK'Ü KORUSUN


    870 exp. mag.12 ga. Slug+71cm
    Cesa süperpoze 12 ga 71 cm

    Quantum A1168 20 ga 61 cm



    Webley raider .177 cal.
    Diana mod54 Airking.177 16 j
    dominator 200w carbine ft vortex .177 16 j
    torpedo mod155 .25 46j-90j
    optima 635 .25 carbine 36j
    Webley Patriot .25 36j

    mod 99 lmt. .22 24j
    mod 55s carbine .177 16 j
    striker edge carbine .22 26j
    strker edge .22 28j
    alfamax carbine .22 16j
    junior xl .22 16j
    mod45 .177 8j

    mod25 supertact .22
    mod25 supercharger .177


    Zoraki hp-01 FT .177


    Retay troy 100x .177 16 j
    Retay troy 100x carbine .177 16 j
    Kral Alttan kurma carbine .177
    Kral Alttan kurma .177-.22

    Kral AI-145 ahşap carbine .177 cal

  • Forumda yayınlanmayan ne tüfekler bir bilseniz...Yasa anca bayilerden tüfek alan arkadaşları vurur(%90-95).Farklı yollardan havalı bulanlar gene dalgasına bakar gibime geliyor.

    Escape .25 + Hawke sidewinder 30 ( 20x mildot)


    Husan + Vector optics Reaper 4-14x50


    Talon P .22 + Vector optics condor 2x42 reddot

  • Herkese merhaba,


    Hobinin hukuki boyutunu inceleyip bilgilenmeye çalışırken Sn. Gökhan İbrahim ÖĞÜNÇ'in ''HAVALI SİLAH YARALANMALARI VE HUKUKİ SONUÇLARI'' isimli doktora tezine rast geldim.


    2010 yılında yapılmış bu çalışmada o dönem yürülükte olan hem yurtdışı hem de yurtiçi kanunlar ve uygulamalar anlatılmış. Ayrıca çalışmanın sonunda ''2521 Sayılı Kanunda Önerilen Değişiklik ve Düzenlemeler'' ve ''Nişan Tabanca ve Tüfeklerinin Yapımı, İthalatı, Alımı, Satımı, Bulundurulması ve Kullanımlarına İlişkin Yönetmelik Taslağı'' bölümleri de mevcut.


    İlginizi çekebileceğini düşünüyorum. Halihazırda zaten biliyorsunuz ise de ben işgüzarlık yapmışım demek olur ki o vakit kusuruma bakmayın lütfen.